Könnyű elkészíteni, ízletes, egészséges és gyakorlatilag a végtelenségig variálható: a zabkása az egészséges életmód kialakításában támogat mindannyiunkat. A rostbevitel fokozása mellett természetes édesítőszerekkel fogyasztva igazi superfood lehet belőle, melyet édesen és sósan is fogyaszthatunk.
Mielőtt megosztanánk veletek öt kedvenc receptünket, ismerjük meg a zab jótékony hatásait! A rostokban gazdag ételeket keresők számára ideális választás, mivel szénhidrátok mellett a rostoknak is nagyszerű forrása, miközben több benne a fehérje a zsiradék, mint más gabonákban. Fontos vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók a zabban, amely így ideális alapanyaga a modern konyhának, testedzés mellett fogyasztva hozzájárul ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk. A zabkása készítése ráadásul nem is ördöngösség: lássuk a recepteket!
Sós zabkása cheddarral és tükörtojással
Ha nagy zabkásarajongó vagy, ez a recept akkor is tartogat számodra egy-két meglepetést! Hagyományosan édes fogásként vagyunk hajlamosak gondolni a kására, de kár lenne kihagyni ezt a verziót: főként, ha a cheddar rajongója vagy.
Hozzávalók:
- Negyed bögre zab
- Háromnegyed bögre víz
- Só és bors
- Reszelt cheddar ízlés szerint
- Finomra vágott hagyma és kaliforniai paprika ízlés szerint
Elkészítése nem is lehetne egyszerűbb: forrald fel a vizet, majd add hozzá a zabot, és főzd kása állagúvá. Sózd és borsozd, majd keverd bele a cheddart, a hagymát és a paprikát. Süss hozzá egy tükörtojást az ízélmény fokozására!
Mindent bele zabkása
Ez a kása valódi maradékmentő, ha épp van egy fél almád vagy egy barnuló banánod.
Hozzávalók:
- Negyed bögre zab
- Háromnegyed bögre víz vagy tej
- Méz ízlés szerint
- Maradék gyümölcsök
A forrásban levő vízbe vagy forró tejbe szórj zabot és főzd kása állagúra. Mézzel enyhén édesítsd, majd dobálj bele almakockákat, szőlőszemeket, cseresznyeszemeket, banánkarikákat: amit épp otthon megtalálsz.
Citrusos-fahéjas zabkása hideg napokra
A kása lehet igazi comfort food is: ha ilyen ízesítésben tálalod, esetleg egy kis étcsokoládéval megbolondítva, garantáltan elkérik a receptet!
Hozzávalók:
- Negyed bögre zab
- Negyed bögre víz
- Két mandarin
- Fahéj ízlés szerint
- Tört étcsokoládé ízlés szerint
- Méz ízlés szerint
A kását készítsd el hagyományos módon, édesítsd mézzel, majd törd bele a csokoládét, szórd rá a fahájat és keverd el. Tálalás előtt bontsd ki a mandarint és szórd a tetejére.
Zabkása aszalványokkal és magvakkal
Ha pörkölés- és sózásmentes magvakat és némi aszalt gyümölcsöt keversz el a kásában, a roppanós magok és a puha aszalt gyümölcsök igazán izgalmas étellé teszik azt!
Hozzávalók:
- Negyed bögre zab
- Háromnegyed bögre víz
- Kis méz
- Egy marék aszalvány "vörösáfonya, aszalt barack stb."
- Egy marék olajosmag "pisztácia, kesudió stb"
Készítsd el és édesítsd a kását, majd keverd el a magvakkal és az aszalványokkal.
Zabkása görög módra
A méz és a joghurt csábító íze teszi igazán izgalmassá ezt a kását - dióval még tovább fokozható különlegessége!
Hozzávalók:
- Negyed bögre zab
- Háromnegyed bögre víz
- Néhány kanál görög joghurt
- Méz
- Egy maréknyi dió
Készítsd el, majd ízesítsd a kását mézzel. Tálalás előtt kanalazz a tetejére görög joghurtot, csorgass rá mézet és szórd meg dióval!
További egészséges recepteket és tippeket keresel? Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a szívbarát, kímélő ételeket.