Szakértői tartalom a Dia-Wellness támogatásával

Megoszlik még a szakemberek véleménye is a tejjel és fogyasztásával kapcsolatban, előnyös vagy éppen hátrányos-e? Egy biztos azonban: tejfehérje-allergiában bizonyosan káros, valamint léteznek egyéb állapotok, betegségek is, amikor bizonyos tejalkotók "laktóz" kerülendők, illetve mikor a tej, tejtermékek fogyasztását átmenetileg szüneteltetni kell.

Mikor lehet szükség tejmentes étrendre?

A hétköznapi életben több állapot esetén is használt fogalom a "tejérzékenység". Ez azonban félrevezető lehet! A valódi tejre való érzékenység "helyesen: tejallergia vagy tejfehérje-allergia" egy olyan betegség, amikor tejet vagy tejszármazékot tartalmazó élelmiszer, -étel fogyasztása után az immunrendszer működésbe lép, és ellenanyagot kezd el termelni a tejben, tejtermékekben található fehérjék ellen. Leggyakrabban gyermekkorban, az anyatejes táplálás során alakul ki, mikor a kicsi immunrendszere először találkozik számára idegen fehérjékkel "az anyatejen keresztül". Jó hír, hogy a gyerekkorban kialakuló tejallergiát a gyermekek 60-80%-a kinövi 5-6 éves korára.

Az allergia kialakulásában jelentős szerepe van a genetikának, de kifejezett megelőzésre - a tudomány mai álláspontja szerint - nincs lehetőség. A legfontosabb "ha van rá mód" a hosszan tartó kizárólagos anyatejes táplálás és a tej, mint allergén, időben történő bevezetése a hozzátáplálásban.

Az allergia nem keverendő össze a tejcukor- vagy laktózérzékenységgel! A magyar lakosság kb. 20-30 százalékát érinti laktózintolerancia, de az életkor előrehaladtával fokozatosan nő ez a szám "ugyanis az öregedéssel csökken a laktózbontó enzim aktivitása". A betegség hátterében a tejcukor bontó enzim "laktáz" hiányos vagy elégtelen működése áll. Emiatt a tejcukor "laktóz" emésztése elégtelen vagy elmarad, így az változatlan formában kerül a vékonybélbe, ahol erjedésnek indul. Az erjedés során zsírsavak, gázok keletkeznek, amik puffadást, görcsöket okoznak és az emésztetlen laktózzal együtt növelik az ún. ozmotikus nyomást a vastagbélben, ami miatt a széklet hígul és hasmenés alakul ki.

Az allergián és az enzimműködés zavarán túl a köztudatban van még az úgynevezett "átmeneti" tejintolerancia fogalma, mikor szintén nem aktivizálódik az immunrendszer, de a tünetek, panaszok megjelenése a tejhez köthetők. Ún. IgG specifikus ételintolerania teszttel vizsgálható.

Mi a megoldás allergia, enzimhiány és intolerancia esetén?

Nagyon lényeges tisztázni az étrendbeli különbségeket.

A laktóz-intolerancia komoly gyomor-problémákat is okozhat

Tejintolerancia esetén legtöbbször nem szükséges élethosszig tartó tejmentes diétát tartani. A panaszok súlyosságától függően 1-3 hónapig szigorú tejmentes, tejszármazék-mentes étrend javasolt, utána szépen lassan, a szervezet reakciót megfigyelve visszavezethetők először a savanyított tejtermékek, a túró, a sajtok, majd a tej.

Diagnosztizált laktózintoleranciában meg kell állapítani az egyéni tolerancia mértékét, vagyis hogy mennyi tejet, tejterméket tud az illető probléma nélkül elfogyasztani. Fontos tudni, hogy tejcukor-érzékenység esetén nem szükséges a tejet, tejtermékeket végleg kihagyni az étrendedből. Válasszunk ilyenkor laktózmentes termékeket! Léteznek továbbá ún. enzimpótló, laktáz enzimet tartalmazó készítmények is, melyeket közvetlenül étkezés előtt alkalmazva elkerülhetők a tejcukor okozta panaszok - persze csak végszükség esetén javasolt alkalmazni, mikor nem lehet elkerülni a hagyományos tejes ételek fogyasztását.

Ha tejallergiája van valakinek, abban az esetben teljes tej és tejszármazék megszorításra van szükség, akár élethosszig tartóan.

Mire figyeljen, ha tejmentes étrendre szorul?

Csecsemő- és kisgyermekkorban a legfontosabb, hogy az életkori sajátosságoknak, igényeknek megfelelő, változatos étrenddel segítsük az optimális fejlődést. A tejmentes étrend mindig egyénre szabott, az egészséges táplálkozás alapelveinek és az egyéni céloknak megfelelő.

A tej"fehérje" 2014. december 13-ától a 14 jelölésköteles allergén között szerepel. Nemcsak az előre csomagolt élelmiszereken, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazás helyén csomagolt termékeken és a közétkeztetésben, vendéglátásban "étlapon" is fel kell tüntetni, mint allergén! Piktogrammal vagy számmal "7-es" jelölik a tejet, tejszármazékokat "beleértve a laktózt is".

Más betűtípussal, stílussal "pl. aláhúzás, dőlt betű, megvastagítás" vagy háttérszínnel kell kiemelni a többi összetevő közül.

Az élelmiszeriparban alap- és adalékanyagként sokszor használnak tejet, tejszármazékokat. Vásárlás előtt mindig körültekintően olvassuk el az élelmiszerek címkéjét, összetevőit. Tejallergiában a "nyomokban tartalmazhat" ételek sem fogyaszthatók, és egyéb emlősállat teje "juhtej, kecsketej, kancatej, bivalytej stb." sem fogyasztható!

A tanúsított tejmentes termékeken túl olyan élelmiszer, étel fogyasztható, melyek összetevői között nem szerepel: tejcukor "laktóz", tej, tejpor, tejszín, tejföl, krémföl, vaj, joghurt, kefir, túró, sajt, túró, író, tejsavó, tejsavópor, tejsavófehérje, citopánpor, tejes margarin, tejsavó alapú édesítőszer "laktit - E966", kazein, kazeinát, laktalbumin, laktoferrin, laktoszérum, laktobiumot, laktoglobulin, tej- és zsírsavak glicerin és propilén-glikol-észterei "E478", zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei "E472".

Népszerű tejhelyettesítők

Az élelmiszeripar több lehetőséget is kínál:

  • dobozos, folyékony formát,
  • porított formát.

Míg előbbit csak hozzá kell adni a készülő ételhez, italhoz, utóbbit hígítani kell vízzel. Bár a folyékony tejhelyettesítők mindig kéznél vannak, gyorsabban romlanak és nehéz pl. utazás alkalmával magunkkal vinnünk. A tejhelyettesítő porok praktikusak azok számára, akik rendszeresen fogyasztanak tejpótlót, szeretik a gyors megoldásokat és jó, ha bármikor el tudják készíteni a tejhelyettesítőt, pl. nyaralás alatt.

Növényi tejpótlót leggyakrabban:

  • kókuszhúsból "kókuszvízből vízelvonással kókuszport készítenek",
  • szójából,
  • zabból, kukoricából, rizsből, hajdinából és egyéb gabonákból,
  • kókuszzsírból, pálmazsírból készítenek.

Növényi alapú tejhelyettesítő, PlaeOK T-por néven található a dia-wellness kínálatában. Semleges ízű, csak víz hozzáadásával, mellékízmentes, telt "tejet" kapunk, melyet minden receptúrában használhatunk a tej helyettesítésére. Tejszármazék mentességét független laboratórium igazolja. Kollagénnel dúsított, így a fehérje bevitelen felül az ízületeknek és a bőrnek is kedvez.

Tudta, hogy a Kulcs Quality Patikákban már kaphatók Dia-Wellness termékek is?

Allergia, enzimhiány vagy intolerancia? Minden a tejhelyettesítésről