Szakértői tartalom a Dia-Wellness támogatásával

Tudtad, hogy -friss kutatások alapján- az anyagcsere felborulását a krónikus stressz, a rendszertelen életmód, sőt, a túl alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmú diéták is okozhatják? Az inzulinrezisztencia tünetei, amelynek hátteréről ebben a cikkben olvashattatok, is egy ilyen anyagcserezavar, amely megfelelő táplálkozással és életmóddal javítható és akár elkerülhető ezzel egy későbbi diabétesz kialakulása is.

Az inzulinrezisztens, röviden: IR diéta, inzulinrezisztencia étrend szakértői alapvetéseit szedtük most nektek csokorba, hogy helyesen kezdj bele a diétádba diagnosztizált IR esetében.

1. Lépésekben haladj előre!

Mindig a jelenlegi életmódhoz, élethelyzethez, étrendedhez mérten változtass!

Fontos tisztázni, hogy az IR diéta nem szénhidrát-szegény étrend! Ha előtte 350-400 grammnyi szénhidrátot fogyasztottál, nem is szabad hirtelen lecsökkenteni a napi szénhidrát-beviteledet. Az irányelv a 140-180 gramm, mert megfigyelések alapján ez az a szénhidrát-mennyiség, amivel fenntartható a normális anyagcsere és nem okoz éhségrohamokat a nap folyamán.

Ez fordítva is igaz: ha a szigorú, koplalós fogyókúrák miatt alakul ki anyagcsere-zavar, akkor sem szabad hirtelen 180 grammra emelni a szénhidrát-bevitelt. Jó esetben egy szakember feladata feltérképezni a jelen szokásaidat és meghatározni az optimális napi szénhidrát-fogyasztást.

2. Fokozd a szénhidrát- és inzulin-érzékenységet!

Hogy az inzulinreceptorok érzékenységét növeld, napi több étkezésre van szükség, legalább napi 4-szer. Előfordul, hogy valaki 6-7-szer is eszik a nap folyamán, pl. pótvacsorát vagy edzéshez kötötten kell étkezést beiktatni.

3. Szénhidrátok minősége

Táplálkozásod alapját a jó minőségű, ún. összetett típusú szénhidrátok alkossák!

Válassz teljes kiőrlésű lisztet, abból készült pékárut, hántolatlan gabonaszemeket, építsd be a mindennapjaidba az alternatív gabonaféléket, mint a hajdinát, quinoát, kölest. Búza-, zabkorpa vagy különböző rostok "pl. zabrost, bambuszrost, útifű maghéj" hozzáadásával az alacsonyabb rosttartalmú lisztek is rostgazdaggá tehetők!

Fontos tudnod, hogy a finomliszt, búzaliszt nem az ördögtől való! Valóban gyorsabban emeli meg a vércukorszintet, de azért, mert egy termék fehér lisztet tartalmaz, még fogyasztható! Sosem önmagukban vizsgáljuk az élelmiszereket, hiszen nem is önmagukban esszük. Ha készre sült kenyeret vásárolsz, figyelj, hogy első összetevőként a teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt szerepeljen, legalább 60%-os arányban.

A Dia-Wellness alap lisztek tartalmaznak búzalisztet, de ha a tápérték táblázatot megnézed, észreveheted, hogy nagyon magas a rosttartalmuk! Egyéb lisztekkel, őrleményekkel és jótékony rostokkal történő dúsításnak köszönhetően a termékekkel egyszerűbben elérhető az alacsony vércukorszint.

Azon túl, hogy több teljes kiőrlésű lisztet, abból készült pékárukat/ételt fogyasztasz, figyelj az élelmiszerek ún. glikémiás indexére "GI" is. A GI nem jelent más, mint a szénhidrátok vércukorszint-emelő hatását azonos mennyiségű szőlőcukorhoz képest. Részesítsd előnyben az 55% alatti alacsony glikémiás indexű ételeket.

GI

élelmiszerek

90-100%

kristálycukor, méz, maláta, nádcukor, barna cukor, növényi szirupok "pl. agávé-, rizs-, kukoricaszirup", burgonyapüré, főtt burgonya, gabonapehely, kukoricapehely, rizspehely, cukros üdítőitalok, édességek

70-90%

fehér és félbarna kenyér, zsemle, kifli, Abonett, puffasztott rizs, kétszersült, pudingpor, tejberizs, finomliszt, főtt tésztafélék "kivétel a spagetti és makaróni", görögdinnye, szőlő

50-70%

zabpehely, kukorica, főtt rizs, banán, natúr "cukrozatlan" gyümölcslé

30-50%

teljes kiőrlésű gabonából készült pékáru, teljes kiőrlésű liszt, bulgur, hajdina, köles, quinoa, amaránt, tönkölybúza, árpa, barna rizs, vadrizs, basmati rizs, durum tészta, tej, joghurt, kefir, legtöbb hazai gyümölcs

< 30%

lencsefélék, babfélék, borsó, szójabab, olajos magvak "pl. dió, mandula", korpás keksz, legtöbb zöldség "brokkoli, karfiol, uborka, tök, padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom stb."

 

Az inzulinrezisztens diéta csak hasonlít a diabéteszesek diétájához, de nem azonos azzal.

4. Szénhidrátok helyes elosztása

A gyorsabban és lassabban felszívódó szénhidrátok megfelelő időzítése az inzulin iránti érzékenység napszakos változására vezethető vissza. A reggeli, kora délelőtti órákban testünk rosszabbul reagál az inzulinra, így ugyanannyi szénhidrát elfogyasztása után a vércukorszint is magasabbra emelkedik, mint délben.

A mennyiségen túl a minőségre is figyelj:

  • Reggel, kora délelőtti órákban csak lassú felszívódású, alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat fogyassz!

  • Ebédre már ehetsz vegyesen lassú és gyors felszívódású szénhidrátot!

  • Az uzsonna állhat csak gyors felszívódású szénhidrátból, én mégis azt javaslom, lassítsd alacsony glikémiás indexű szénhidráttal a vércukorszint-emelő hatást!

  • Vacsorára alacsony glikémiás indexű szénhidrát elfogyasztása javasolt!

Gyakori hiba a délutáni, esti órákban a nem zöldség alapú szénhidrátok teljes körű kiiktatása az étrendből! Ez lehet oka a nem javuló értékeknek, a nem csökkenő testsúlynak és az esetleges éjszakai vagy reggeli rosszulléteknek!

Ha nem is minden nap, de heti 3-4 alkalommal fogyassz gabona alapú szénhidrátot "pl. kenyérfélét, pékárut vagy barna rizst" a vacsorádhoz, méghozzá annyit, hogy az 30-35 grammnyi szénhidrátot tartalmazzon. Ez 40 grammnyi rizsnek felel meg szárazon!

Erre akkor is figyelj, ha szénhidrát-csökkentett lisztből készítesz magadnak kenyeret, pékárut! Az igazán szénhidrát-szegény változatokat hetente 3-4 alkalommal építsd az étrendedbe, akkor is csak az esti órákban. Reggel, délelőtt, ebédre igyekezz a megfelelő szénhidrát-mennyiséget elfogyasztani! Ha ez nem valósul meg, akkor ez is lehet a romló értékek vagy a fogyási ütem lassulásának hátterében.

5. Grammozás

Egy ideig mérd, számold az ételeket! Erre addig van szükség, amíg már kisujjból ki nem rázod az elfogyasztható mennyiség szemre történő "kimérését".

A Dia-Wellness termékei már Quality Patikáinkban is elérhetőek.

6. Cukor STOP!

Nemcsak a "cukor" elnevezés jelöl cukrot. Mindig figyeld az összetevők listáját és tedd vissza a polcra, ha az alábbiak valamelyikét tartalmazza: nádcukor, barna cukor, melasz, méz, izocukor, invertcukor, kókuszvirág cukor, szőlőcukor "glükóz", glükóz-szirup, gyümölcscukor "fruktóz", fruktóz-szirup, glükóz-fruktóz szirup, gyümölcsből kivont cukor/szirup, dextróz, maláta, maltóz, szacharóz, agavészirup, kukoricaszirup, datolyaszirup, juharszirup, rizsszirup, karamell, maltodextrin.

Fontos megjegyzés! Az összetevők között felsorolt cukrot ne keverd össze a tápérték táblázatban feltüntetett szénhidráttal és "ebből cukor" kifejezésekkel! Például egy ízesítetlen, natúr joghurtnál az "amelyből cukor" a tejtermék természetes tejcukor "laktóz" tartalmára utal.

Az édes íz pótlására természetes alapú édesítőt javaslok, kiválóan alkalmas erre a Dia-Wellness Cukorhelyettesítő 1:4. Nem kell számolnod a kalória- és szénhidrát-tartalmával!

IR diétában azonban az Almacukor nem fogyasztható!

Pangl-Szarka Dorottya

a Dia-Wellness szakértője

Szerezd be az inzulinrezisztens étrendet kiegészítő termékeket a legközelebbi Quality Kulcs Patikában! Patikakeresőnkkel egyszerűen kiválaszthatod a legmegfelelőbb gyógyszertárat.