Már javában az őszben járunk, eljött a hajnali fagyok ideje is. Mostantól már bátran szedhető a csipkebogyó, vagy más néven hecsedli!

A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése, A-, B1-, B2- és K-vitamin-forrás, de legfontosabb hatóanyaga a C-vitamin. Ha gyűjteni indulsz, egy a lényeg: kizárólag a puha szemet válogasd le. Az első fagyok körül érdemes szedni, akkor a legérettebb és a legédesebb. A csipkebogyó jó a megfázásra, húsa pedig a cukorbetegeknek is hasznos, mivel vércukorszint szabályozó képességgel rendelkezik. Emellett kiváló az érszűkület és érelmeszesedés megelőzésére és kezelésére, de a belőle készített tea is számos jótékony előnnyel bír, mutatjuk is első receptünkben, hogy mivel!

 

Csipkebogyó tea

 Az ősz csodaszere: így használd fel a csipkebogyót!

A csipkebogyó tea több pozitív hatása ismert, egyrészt magas E-vitamin tartalma miatt, hiszen a magból készült tea alkalmas az epekő oldására, vizelethajtó hatása révén a vesekő leválasztására is.

A csipkebogyóból készített tea rendszeres kortyolása csökkenti az ízületi fájdalmakat, valamint a gyulladásokkal összefüggő duzzanatokat is enyhíti.

Ha zsíros ételt fogyasztottál érdemes szintén innod belőle, mivel segíti a zsír emésztését.

Ha eddig bizonytalan voltál, hogy hogyan is készíts jó csipkebogyó teát, akkor most segítünk! Mindenekelőtt a leszedett bogyókat forrázás helyett áztasd, mert 50°-nál már veszít C-vitamin tartalmából.

1 bögre hideg vízhez használj 2-3 g mennyiség csipkebogyót, majd fél napig áztasd. Leszűrés után csupán csak langyosítsd meg, és már fogyaszthatod is!

Plusz tipp: keverj hozzá egy kanál mézet is!

 

Lekvár is készülhet belőle!

A teán túl lekvárt is főzhetsz belőle, mutatjuk is, hogy hogyan!

Az ősz csodaszere: így használd fel a csipkebogyót!

2 kg csipkebogyó esetében alapos megmosás után mindkét végét vágd le, majd fazékba rakva öntsd fel annyi vízzel, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje a szemeket. Forrástól számítva 1 órán keresztül főzd, időnként kavard át, hogy nehogy leragadjon, ezután, ha szükséges kétszer is passzírozd át szűrőn.

Ezt követően mérj le egy akkora lábast, amelyet a lepasszírozott csipkebogyó pép félig megtölt, és így mérd le. Annyi cukrot érdemes hozzáadnod, hogy 1 kg lekvárhoz kb.35-40 dkg cukor jusson. Add hozzá a kimért cukrot, majd így forrald még össze kb. 15-20 percen keresztül. A kész lekvárt üvegekbe töltjük, tartósítás szempontjából pedig a tetejére "üvegenként" érdemes egy késhegynyi nátrium benzoátot rászórni. Az utolsó mozzanathoz értünk ezzel, amikor már csak az üvegek alapos lezárása a dolgunk, majd száraz dunsztban való pihentetés.

1-2 nap és kenheted pirítósra, vajaskenyérre, de vadas ételekhez is jó párosítás lehet!