A természetes gyógymódok előnyei az elmúlt években egyre inkább felértékelődtek, és sokan keresik az alternatív megoldásokat a gyógyszeres kezelések mellett. A torokfájás, megfázás, és influenzaszerű tünetek enyhítésére lehet nem is gondolnád, de az egyik legjobb módszer a gyógynövényekből készült házi torok nyalókák és cukorkák használata. Ezek a finom ízű édességek nem csak kellemes ízélményt nyújtanak, de gyorsan enyhítik a kellemetlen tüneteket is.

 

Az otthon készített torok nyalókák és cukorkák elkészítése nagyon egyszerű, és csak néhány alapvető összetevőre van szükség. Az első lépés a megfelelő gyógynövény kiválasztása. A legjobb választás a kamilla, az édesgyökér, az echinacea, az ánizs, a menta, a citromfű vagy a szegfűszeg. Ezek a növények híresek gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásaikról, így tökéletesek a torokfájás és más felső légúti megbetegedések kezelésére.

Íme 4 recept, amelyet te is könnyedén elkészíthetsz otthon, akár a kicsik bevonásával is jó móka lehet!

Cukorka DIY - gyógynövényekből!

  

Kamillás torok nyalóka

Hozzávalók:

 

1 csésze víz

1/2 csésze méz

1 evőkanál kamilla

1 evőkanál citromlé

Elkészítés:

 

Forraljuk fel a vizet és adjuk hozzá a kamillát. Hagyjuk forrni 10 percig.

Szűrjük le a kamillát, majd adjuk hozzá a mézet és a citromlevet. Keverjük össze.

Öntsük a keveréket jégkocka készítő formába, majd tegyük a mélyhűtőbe. Hagyjuk állni legalább 2 órán át, vagy amíg a keverék szilárd nem lesz.

Ha készen van, akkor pattintsuk ki a formából a szemeket, majd tároljuk őket egy zárt tárolóedényben a hűtőben. Ugyanezzel az eljárással gyömbéres-citromos verziót is készíthetsz, melyhez az alábbi hozzávalókra van szükség:

 

Hozzávalók:

 1 csésze cukor

1/2 csésze víz

2 evőkanál citromlé

1 evőkanál reszelt gyömbér

1 evőkanál méz

 Cukorka DIY - gyógynövényekből!

Édesgyökér cukorka

 Hozzávalók:

 1/2 csésze édesgyökérpor

1/2 csésze méz

1 evőkanál víz

porcukor "opcionális"

Elkészítés:

 Keverjük össze az édesgyökérport, a mézet és a vizet egy serpenyőben.

Melegítsük fel a keveréket közepes hőmérsékleten, és folyamatosan keverjük addig, amíg a keverék besűrűsödik és könnyen formázhatóvá válik.

Vegyük le a keveréket a tűzről, majd hagyjuk kihűlni néhány percig.

Miután kihűlt, formázzunk  cukorkákat a masszából. Opcionálisan porcukorba is hempergethetjük a cukorkákat, hogy ne ragadjanak össze.

 

Mentás-citromos cukorka

Hozzávalók:

 1/2 csésze cukor

1/4 csésze méz

1/4 csésze víz

1 evőkanál citromlé

1 evőkanál menta levél

Elkészítés:

Keverjük össze a cukrot, a mézet, a vizet, a citromlevet és a menta leveleket egy serpenyőben.

Forraljuk fel a keveréket közepes hőmérsékleten, és folyamatosan keverjük addig, amíg a keverék besűrűsödik és könnyen formázhatóvá nem válik - akár menta levelet is tehetünk a cukorkák közepébe.