"Egyszerű elkészíteni, finom, nyugtató és méregtelenítő hatású, a téli hideg napokon felmelegít, míg a nyári forróságban felfrissít. Nem utolsó sorban pedig nagyon egészséges." - ez nem lehet más, mint a tea.

 De hogyan is kezdődhetett fogyasztása?

A teázás legendája i.e. 2700-as évekre, egészen Kínáig vezethető vissza. A mítosz szerint az akkori császár, Shen Nung egészségügyi okokra hivatkozva országszerte elrendelte az ivóvíz elfogyasztása előtti felforralását. A császár kertjében a fák takarása alatt melegítették a vizet, amikor véletlenül néhány levél belehullott az üstökbe. Shen Nung megkóstolta, és finomnak találta a kialakult főzetet, így megszületett a tea.

Egy másik monda szerint a teázásnak japán eredettel rendelkezik, miszerint egy buddhista szerzetes olykor lemeresztette a szemhéját meditálás és imádkozás közben, és egy alkalommal olyan mérges lett emiatt, hogy kitépkedte a szempilláit. A pillák leszálltak a talajra, melyekből teacserjék nőttek az álmosság elűzése érdekében.

Hogy a két legenda közül elhisszük-e bármelyiket is, azt mindenkinek a személyes képzelőerőjére bízzuk, de egy dolog biztos, hogy a teázás kultúrája napjainkban hatalmas népszerűségnek örvend.

Persze mindenki hallott már a teáról, de vajon találkoztatok már ezekkel az érdekes tényekkel?

Íme néhány érdekes tény, amit lehet, hogy nem tudtál!

Érdekes tények, amit lehet nem tudtál a teáról!

1. Számos különböző teafajta létezik, mint például a fekete, a fehér, a zöld, és az oolong tea, viszont ezek mind ugyanarról az Ázsiában őshonos örökzöld teacserjéből "Camellia sinensis" származnak. A különbség abban rejlik, hogy hogyan dolgozzák fel a tealeveleket. Az előbbiek viszont nem tartalmazzák a gyógy- és gyümölcsteákat, ezeknek a főzeteknek tulajdonképpen nincs semmi közük a fent említett teákhoz.

2. Az időzítés kulcsfontosságú a teázás során, ha tökéletes élményben szeretnénk részesülni. Azonban az áztatási idő a különböző teafajtáknál eltérő lehet, míg a fekete teát 100°C-os vízzel 1-3 percig, addig a zöld teát 85-96°C-os vízzel 3 percig javasolt áztatni a megfelelő főzet elérése érdekében. Érdekesség, hogy a fekete és zöld teát további 4-6 alkalommal újra fel lehet használni kicsit hosszabb, 4-5 perc áztatási idővel.

3. A tea a második legnépszerűbb ital a Földön a víz után, illetve a kínai, török és brit lakosság fogyasztja a legtöbb teát világszerte.

4. A teázás jót tesz az egészségünknek. A zöld teákban lévő polifenol flavonoid formájában jelenik meg, amely jótékony hatással van a szívünkre. Mivel a tea tele van antioxidánsokkal, ezek segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat, a cukorbetegséget, elősegítik a sejtregenerálódást, valamint csökkenthetik a koleszterinszintet is.

5. A teázás következtében kisebb az esélye a "caffeine crash"-nek, azaz a túlzott koffeinbevitelnek köszönhető fáradtságnak és dekoncentráltságnak. Ez azért van, mert a teában lévő antioxidánsszint lassítja a koffein felszívódását, így alacsonyabb ütemű, de folyamatos koffeinnövekedést eredményez a szervezetben, amitől a testünk összeomlás nélkül képes tovább éber maradni. Továbbá egy csésze kávénak magasabb a koffeintartalma, mint egy csésze teának.

 Érdekes tények, amit lehet nem tudtál a teáról!

+1.  A tea tejjel történő ivása onnan ered, hogy a brit fogyasztók nem szerették volna, hogy megrepedjenek a forró főzet miatt az értékes porcelánjaik, így tejet öntöttek a csésze aljába mielőtt beletöltötték volna a gőzölgő teát. Egy kutatás szerint az Egyesült Királyságban a teázók 93%-a fogyasztja tejjel a teát.

Mint ahogyan kiderült, a teázás érdekes múlttal és hagyományokkal rendelkezik, valamint számos jótékony hatása van az egészségünkre. Azonban amellett, hogy rendszeresen fogyasztunk teát, ne feledkezzünk el a rendszeres testmozgásról és természetesen az egészséges étkezésről sem!