Meleg nyári napokon jól esik egy hideg frissítőt szürcsölgetni - ám vigyázz, ilyenkor az alkohol kisebb mennyiségben is veszélyt jelenthet! Érdemes inkább alkoholmentes italt választani, mint amilyenek ezek a koktélok is.

 A nyári forróságban szervezetünk mindenképpen több folyadékot veszít, mint a hűvösebb hónapokban. Ha ezt alkoholfogyasztással tetézzük, szervezetünk még több vizet választ ki, így akár a kiszáradást is kockáztathatjuk, vagy hőgutát is kaphatunk. Nincs az a buli, ami megérné ezt a kockázatot, így akár mi szervezünk kerti partit, akár vendégként vagyunk hivatalosak rá, gondoljunk az alkohol káros hatásaira. A folyadékpótlás fontos, és érthető, hogy pihenésképp szívesen szürcsölnél valamilyen nyári italt: a hőség káros hatásai elleni védekezés jegyében azonban legyünk óvatosak az alkoholfogyasztásnál a nyári kánikulában.

A koktélozás élményét nem feltétlenül az alkohol adja meg: elővehetjük akkor is az elegáns poharakat, a koktélszirupot, ha rövidital nem kerül a pohárba. A tálalás, a jégkockák koccanása és a díszítésként felhasználható idénygyümölcsök valódi nyári hangulatot teremtenek anélkül is, hogy alkoholt tennénk bele. Íme, a kedvenc alkoholmentes koktélreceptjeink. A házilag elkészíthető koktélok közt cukormentes változatot is találsz!

Három isteni alkoholmentes koktélrecept

 

Gyömbér colada

Ha szereted a pina colada tejszínes ízvilágát, és szívesen próbálnád ki egy kis csavarral, a gyömbér colada lehet a te italod!

Hozzávalók:

  • 1 dl ananászlé
  • 3 cl kókusz szirup
  • 1 cl gyömbér szirup
  • 1 cl limelé

Az összetevőket alaposan rázd össze egy shakerben, majd jéggel, a pohár szélén egy kis szelet ananásszal tálald. Koktélszirupot te is készíthetsz otthon: főzz cukorszirupot, majd adj hozzá egy kis darab gyömbért, a kókuszsziruphoz pedig tejszínt és kókuszreszeléket. A kész szirupokat szűrd át, majd hűtsd le. Ha nem fogynak el azonnal, tárold hűtőben.

 

Mangó-szóda

Egy különleges, tea felhasználásával készülő koktélt ajánlunk másodiknak a sorban: a jeges teák világát bolondítja meg ez az ital, amelyet hozzáadott cukor nélkül készíthetsz el.

Hozzávalók:

  • 1 dl lehűtött zöld vagy fekete tea
  • mangópüré
  • szódavíz

A mangót turmixgépben pürésítsd, majd add hozzá a teát és a szódát, illetve a jeget. Egyszerű és különleges: a poharat mangókockákkal is díszítheted!

 

Amarena granita

Ha világéletedben rajongtál a jégkásáért, most végre lesz egy indokod arra, hogy felnőttként is idd! A granita készítése kicsit macerás, ráadásul az amaréna meggyet előre el kell készítsd hozzá, de mindenki odalesz érte.

Hozzávalók:

  • amaréna meggybefőtt
  • cukor
  • víz

Az amaréna meggybefőtthöz egy kiló meggyet kimagozás után áztass vízbe, majd keverd el fél kiló cukorral, és fűszerezd ízlés szerint fahéjjal, vaníliarúddal és mandulaaromával. Keverd össze, majd egy-két napig hagyd állni lefedve. Ha a cukor teljesen elolvad, üvegekbe is zárhatod.

A granitához az összetevők aránya a következő: három rész amaréna meggybefőtt, egy rész víz. Ha a meggybefőtted nem tartod elég édesnek, cukrot is tehetsz még hozzá. A befőttet turmixgépben pürésítsd, majd keverd el a vízzel, és öntsd egy lapos, mélyhűtőben is használható tálba. Fedd le alufóliával és tedd a mélyhűtőbe, ahonnan félóránként vedd ki és keverd át villával. Legfeljebb három óra alatt jégkása állagúvá válik és fogyasztható az ízletes granitád.

Ha további nyári frissítő-recepteket keresel, remek szörp-receptjeink is vannak számodra!