A köhögés alapvetően egy feltétlen reflex, ami akkor jelentkezik, ha a légutunkat valamilyen nem kívánt szennyeződés irritálja. Testünk ezzel a válaszreakcióval igyekszik megszabadulni a légutat ingerlő anyagtól. Köhögés esetén beszélhetünk száraz, illetve hurutos köhögésről. Ez utóbbiról lesz most szó, hogy jellemzően milyen esetekben fordulhat elő, és milyen praktikákkal tudjuk megelőzni.

Mi a köhögés?

Számos behatás érheti a légutak falát – például félrenyelés, véletlenül beszippantott ételmorzsa, vagy egyéb szennyeződések –, ám szervezetünk ezekre adott válaszreakciója minden esetben ugyanaz: krákogunk, köhögünk és levegő után kapkodunk. Akadnak azonban olyan esetek is, amikor a kellemetlen köhögést váladék is kíséri, amelyre a nyálkahártyánkat irritáló szennyeződés ráragad, így ezáltal a köhögést kiváltó anyag továbbgördül a garat felé.

 

A köhögés a szervezet önkéntelen, védekező reakciója, amivel a légutakba került váladékot, vagy idegen testet próbálja eltávolítani az erőltetett kilégzéssel.

 

Amíg a száraz köhögés során a toroknyálkahártya közeli receptoraink pusztán tévesen, vaklármaszerűen ösztönzik szervezetünket köhögésre – általában a kiszáradás miatt -, addig a hurutos köhögés során némi váladékkal, vagyis a huruttal is számolnunk kell.

Ha a hurut túl sok ideig marad az alsó légutakban, akkor:

  • a légutakat egyre jobban irritálni fogja,
  • felszaporodnak benne a baktériumok,
  • valamint a légzés folyamata is nehézkessé válik.

A nyálkagyülemre adott, önkéntelen válaszreakciónkat hívjuk hurutos, vagy más néven produktív köhögésnek. Gyermekkorunkban az orvosnál tett látogatások során gyakran szegezték nekünk a kérdést, hogy milyen színű a váladék, amit felköhögünk. A köhögéssel érkező köpetből ugyanis a köhögést kiváltó problémára is következtethetünk.

Ha a köpet:

  • átlátszó, az általában vírusos megbetegedésekre vagy valamilyen allergiára utal.
  • véres, akkor fennáll az esélye, hogy valamilyen daganatos megbetegedés, vagy krónikus gyulladás áll a háttérben.
  • sárga, akkor egyszerű, bakteriális fertőzéssel van dolgunk.

Mi is az a nyákoldás?

Természetesen érdemes mindhárom esetben orvoshoz fordulni, és kivizsgáltatni magunkat. A kezelések célja, hogy a köhögést kiváltó váladékot minél hamarabb a felszínre hozzuk az alsó légutakból. A szájon át történő kezelés, vagyis a nyákoldás például egy rendkívül gyakran alkalmazott módszer, amelynek lényege, hogy a köptetőszer hatására a lenti nyálka felhígul, ezáltal könnyebben fog feljutni a torokig. A köpet garatig történő feljutása eredményezi általában azt a felszakadó, jóleső érzést, amelyet egy erősebb fertőzés okozta köhögés után szoktunk érezni.

A feljutást a felső és alsó légutak csillós borítása segíti. A csillószőrök folyamatos, egy irányú mozgással görgetik tovább az őket érő váladékot a garatunk felé. Ezek a csillócsápok felelnek azért is, hogy a tüdőnk felé áramló levegőben lévő anyagokat feloldják. Ha a köhögést kiváltó betegség vagy irritáció elmúlik, akkor a váladékozás is abbamarad. A gyógyulásunkhoz azonban mi is hozzájárulhatunk.

 

Az immunrendszer védelme elsősorban saját felelősségünk, amit helyes táplálkozással és rendszeres tetsmozgással is támogathatunk.

 

Milyen módszerekkel gyorsíthatjuk fel a regenerációt?

Inhalálás

Inhalálás során a köhögést csillapító, fizioterápiás permetet lélegzünk be. A mély belégzés hatására a készítmény részecskéi eljutnak a léghólyagokig, valamint megtapadnak a nyálkahártyán. Mivel az oldatalapú inhalációs gyógyszer folyósabb mint a nyák, ezért a nyákot képesek hirtelen leválasztani a csillószőrökről, és felgyorsítják a garatba történő feljutást. Az anyag emellett a beteget is köhögteti, aki ezáltal már jóval könnyebben lesz képes felköhögni az addig az alsó légútjában megrekedt váladékot. Az inhalálás azért is különösen jó módszer a köhögés megszüntetésére, hiszen nedvesíti a légutat borító hámréteget, ezáltal pedig a köhögésinger is csillapodik néhány órára.

Legyünk sokat a friss levegőn!

Ha nem gyötör minket a láz, érdemes felöltözni, és tenni egy kiadós sétát a szabadban, ugyanis egy hosszú gyalogtúra legalább olyan jótékony hatással bír a légutakra, mint az inhalálás. Meglepődve fogjuk tapasztalni, mennyivel könnyebb lesz a lélegzés, miután egy kis időt töltöttünk a friss levegőn.

Igyunk gyógyteát, rengeteg mézzel!

A mézes tea az egyik legjobb természetes antibiotikum. A hagymatea ugyan meglehetősen kellemetlen ízű, ám annál kiválóbb bacilusölő, érdemes kortyolgatni, ha úgy érezzük, fáj a mellkasunk a sok köhögéstől. A hozzáadott méz ráadásul rengeteg fehérjét tartalmaz, amely képes a köhögési ingert is megszüntetni, illetve megnyugtatja az irritált felületet.

 

A méz évezredek óta a legjobb barátunk a hurutos köhögés tüneti kezelésében és ráadásul az immunrendszert is támogatja.

 

Igyunk rengeteg folyadékot!

Érdemes meginni naponta legalább 2-3 liter vizet, amellyel nemcsak a dehidratáltság érzetét szüntetjük meg, hanem láz esetén sokat javíthatunk anyagcsere-folyamatainkon, ezáltal pedig elősegíthetjük a gyorsabb regenerációt is.