Itt a nyár, így mi más szezonját ne lenne érdemes kihasználni, mint a cukkiniét?

A cukkini egy nyári tökfajta, amelyet rengetegen kedvelnek, hiszen sokoldalúan elkészíthető, ráadásul fogyasztása sok egészségügyi előnnyel is jár. Elsőként, rendkívül alacsony kalóriatartalmú, ami ideálissá teszi azoknak, akik fogyni szeretnének vagy egészséges testsúlyt szeretnének fenntartani. Ugyanakkor gazdag tápanyagokban, például vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a C-vitamin, a B-vitaminok, a kálium és a magnézium. A cukkini emellett magas víztartalmú zöldség, ami segít hidratált maradni a meleg időben. A víz és a rostok kombinációja elősegíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést és segít fenntartani az egészséges bélmozgást. Emellett a cukkini antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a szervezetnek a káros szabad gyökök ellen, és segíthetnek csökkenteni a gyulladást és az oxidatív stresszt.

Enyhe íze miatt édes-és sós ételekbe is egyaránt megállja helyét, szóval kiváló választás lehet ha változatos és tápláló fogást szeretnél készíteni.  

Ha szeretnél új és izgalmas cukkinis ételeket kipróbálni, íme három kiváló recept, amelyek között mindkét ízvilágot megtalálod:

Igazi egészségbomba - 3 + 1 különleges, könnyű cukkinis recept!

Mentás cukkinikrémleves "4 főre"

Hozzávalók:

2 közepes méretű cukkini

1 evőkanál vaj vagy olívaolaj

1 hagyma, felaprítva

2 gerezd fokhagyma, zúzva

4 csésze zöldségleves vagy alaplé

1/2 csésze friss mentalevél

1/2 csésze tejszín vagy növényi tejszínalternatíva "opcionális"

Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

 Mosd meg és vágd fel a cukkinit kisebb darabokra. Egy lábasban olvaszd fel az vajat közepes hőfokon, majd add hozzá a felvágott cukkinit. Pirítsd őket 2-3 percig, amíg kissé megpuhulnak.Öntsd fel a cukkinit zöldséglevessel, majd főzd közepes lángon 10-15 percig, míg teljesen meg nem fő. Hűtsd ki a levest, majd majd pürésítsd simára egy botmixerrel vagy turmixgéppel.A pürét helyezd vissza a lábasba, add hozzá a mentaleveleket és a tejszínt.Ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal ízlés szerint. Melegen de hidegen is tálalhatod!

 

Sült cukkiniszeletek parmezánnal

Hozzávalók:

2 közepes cukkini

1 evőkanál olívaolaj

Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

1/4 csésze reszelt parmezán sajt

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Vágd a cukkinit vékony szeletekre, és helyezd rá őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Locsold meg az olívaolajjal, majd sózd és borsozd meg ízlés szerint. Végül a tetejét szórd meg a reszelt parmezánnal.Süsd 12-15 percig, vagy amíg a cukkini szeletek aranybarnára nem sülnek.

Igazi egészségbomba - 3 + 1 különleges, könnyű cukkinis recept!

 

Cukkinilepény almával és fahéjjal:

Hozzávalók:

1 közepes cukkini

1 alma

1 teáskanál fahéj

1 evőkanál méz

1/2 csésze teljes kiőrlésű liszt

1/2 csésze tej

1 tojás

1 teáskanál sütőpor

1 evőkanál olívaolaj

Csipet só

Reszeld le a cukkinit és az almát.Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót.Egy másik tálban verd fel a tojást, majd add hozzá a tejet, a mézet és az olívaolajat. Keverd össze alaposan.Öntsd a nedves hozzávalókat a szárazhoz, majd add hozzá a reszelt cukkinit és almát. Keverd össze, amíg sima tésztát nem kapsz.Melegítsd fel egy serpenyőt közepes hőfokon, majd önts rá egy kis olajat.Önts egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, majd süsd mindkét oldalát aranybarnára.Mindezt addig ismételd amíg el nem fogy a tésztád.

  +1 recept

Gondoltad volna, hogy tészta lapok helyett cukkinivel is isteni lasagnét készíthetsz? Ráadásul ez még az alaknak is kedvez!

Nézd, meg Annuskám hogyan készíti!