Nem is gondolnánk, mennyi kártékony behatásnak van kitéve még a rendszeresen ápolt, festetlen haj is – egyszerűen csak állunk a tükör előtt, és nem értjük, miért nem olyan csillogóan fényes, mint szeretnénk. Most megmutatjuk, mi az egészséges haj titka!

A haj legfőbb ellenségei

Hajunk szerkezetét alapvetően két anyag, keratin és víz alkotja. Közülük a keratin a hajszál külső felületének és belső szerkezetének védelmét szolgálja, a víz pedig az egészséges mennyiségű nedvességtartalmat biztosítja. Mindennapi életmódunk sajnos eleve sokféle módon megterheli a hajunkat is, de sajnos erre öntudatlanul többnyire még mi magunk is ráteszünk egy-két lapáttal.

Amikor a hajszál valamilyen külső károsító anyaggal találkozik, a kívülről védelmező keratin szerkezete nyitottá válik, és a káros anyag könnyedén bejuthat a belső szerkezetbe, alapjaiban roncsolva azt. Ráadásul a haj egészsége elválaszthatatlan a fejbőr és a hajhagymák egészségétől, ezért arra is külön gondot kell fordítanunk.

Ami biztosan nem tesz jót a hajunknak:

  • a kevés vízfogyasztás,
  • a szennyezett városi levegő, szmog,
  • az erős UV-sugárzás,
  • a forró szauna,
  • a klóros uszodavíz,
  • a hajfesték, -színező és a dauer,
  • egyes hajformázókban lévő vegyi anyagok,
  • a forró levegős hajszárítás,
  • a hajvasaló, hajsütővas,
  • fésülés vizesen.

Ezek csak a legfőbb károsító tényezők, amik a haj külső-belső szerkezetében különböző mértékű roncsolást idéznek elő, melyek ha tartósan fennállnak és ráadásul még össze is adódnak, akkor tényleg búcsút mondhatunk az egészségesen csillogó, dús hajnak.

Ezeken túlmenően jelenleg például a téli időjárás és a sapkaviselet sem tesz jót a hajunk állapotának: a hideg és a szárazabb levegő következtében a haj törékenyebbé válhat, a sapkaviselés miatt pedig gyorsabban zsírosodik, és így könnyebben kelt ápolatlan benyomást.

Praktikus tippek

1. Feledkezzünk el a hosszú, forró hajszárítózásról – a közvetlen forró levegő súlyosan kiszárítja és roncsolja a hajunkat, töredezetté és sérülékennyé téve azt. Helyette inkább szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni a hajat, előtte legfeljebb óvatosan leitatva róla egy puha törölközővel a vizet (az erős törölközős átdörzsölés szintén nem tanácsos).

2. Válasszunk a hajunk típusához illő sampont, és használjunk tápláló hajbalzsamot – de ne vigyük túlzásba, mert a nagy mennyiségű balzsam elnehezíti a hajat. Egy diónyi a hajmosás végén bőven elegendő belőle.

 

A Parusan készítmények ápolják a sérült, száraz hajat, visszaadják egészséges fényét.

 

3. Alkalmazzunk a külső keratinszerkezetet regeneráló hajápoló készítményeket, és ha fokozott hajhullást is tapasztalunk, használjunk rá komplex hajerősítőt. Nagyon jó a Parusan termékcsalád, mely ápolja a sérült, száraz hajat, visszaadja egészséges fényét és dúsítja is azt. A Revalid Regrowth szérum pedig fokozza a hajnövekedést, dúsít és csökkenti a hajhullást.

 

A Revalid hajápoló készítmény fokozza a hajnövekedést, dúsít és csökkenti a hajhullást.

 

4. Használjunk természetes anyagból készült kefét vagy ritka fogú fésűt, melyek kevésbé károsítják a haj külső szerkezetét.

5. Lehetőleg ne fessük és ne vasaljuk vagy göndörítsük a hajat. Amennyiben mégis, feltétlenül használjunk rendszeresen az igénybe vett haj szerkezetét revitalizáló hajápoló készítményeket. Különösen ajánlott festett, igénybevett hajra a Bioderma NODE A sampon, mely nyugtatja és hidratálja az érzékeny fejbőrt, és az optimális tolerancia érdekében megóvja a haj biológiai egyensúlyát.

 

A Bioderma készítmény nyugtatja és hidratálja az érzékeny fejbőrt, visszaállítja a haj anyagcseréjének természetes egyensúlyát.

 

6. Amennyiben a fejbőrünk irritált, gyulladt és/vagy korpás, feltétlenül alkalmazzunk a háttérokokat is megszüntető komplex készítményeket. Kiváló választás például a kifejezetten korpás, irritált fejbőrre kifejlesztett Uriage D.S. termékcsalád, köztük a termálvíz alapú Uriage D.S. habzó gél, mely gátolja a mikroorganizmusok túlszaporodása által kialakuló gyulladásos folyamatot már a korai fázisban, és helyi irritáció esetén borotvagélként is használható.

 

Az Uriage termékcsalád a haj védelme érdekében gátolja a mikroorganizmusok túlszaporodása által kialakuló gyulladásos folyamatot.

 

7. Fogyasszunk kellő mennyiségű, napi legalább 2-2,5 liter vizet, valamint C-, E- és A-vitaminban gazdag ételeket. Ha kell, a vitaminokból időszakos kúrát is végezhetünk (csak legyünk elővigyázatosak a túladagolás veszélyével szemben).

8. Védjük hajunkat a túlzott hőtől és UV-sugárzástól: nyáron viseljünk kalapot vagy kendőt, szaunában pedig speciális filc szaunasapkát. Ne használjunk forró levegős hajszárítót, vagy tegyünk rá valamilyen hosszabbító fejet, ami eloszlatja a hőt.