Elindult végre az igazi tavasz és vele együtt a medvehagyma szezon! Tudtad, hogy a medvehagyma az egyik legismertebb és legkedveltebb vadon termő növény, amely itthon is széles körben elterjedt? Cikkünkben nem csak szedési és helyszín-tippekkel, de egy remek recepttel is szolgálunk.

A medvehagyma levele nem csak nagyon finom, enyhe fokhagymára emlékeztető ízével, hanem számos pozitív hatást is gyakorol az egészségünkre: C-vitaminban és káliumban gazdag, valamint számos antioxidánst és antibakteriális vegyületet is tartalmaz. Segít az immunredszer erősítésében, a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében, de a méregtelenítésben is.

 Medvehagyma szezon indul hol szedjünk és miért?

HOL TALÁLJUK MEG?

Hazánkban számos helyen található medvehagyma, és a tavaszi időszakban nincs is jobb egy természetjárással összekötött medvehagymaszedésnél. Most eláruljuk nektek, hol vannak a legnépszerűbb medvehagyma-szedő helyek Magyarországon:

  • Pilisvörösvár: A Pilis hegységben található Pilisvörösvár városkában számos helyen megtalálható a medvehagyma. A Kétbükkfa-patak völgyében és a Pilisi Parkerdő területén érdemes keresni.
  • Budaörs: A Vértes hegység déli részén található Budaörs területén számos kirándulóhelyen lehet medvehagymát találni. A Budaörsi Arborétum és a Szabóhegyi Kalandpark környékén keresve sem lehet nehéz rábukkanni.
  • Budakeszi: Budakeszi és környékén, a Budai-hegységben szintén megtalálható a medvehagyma. A legnépszerűbb helyek közé tartozik a Szépjuhászné és a Csíki-hegy.
  • Gödöllő: Gödöllő és környékén a medvehagyma a Zsámbéki-medence területén és a Pilis-hegységben is megtalálható. A szép kirándulóhelyek közül érdemes ellátogatni a Sziklás-hegyi tanösvényre és az Ördögorom völgyébe.
  • Mecsek: Magyarország déli részén, a Mecsek-hegységben is megtalálható medvehagyma. A Misina-tető és a környéke a legnépszerűbb medvehagyma-szedő helyek közé tartoznak.

 

Azonban fontos megjegyezni, hogy medvehagymát csak engedélyezett helyeken szedjünk, és mindig legyünk óvatosak a növények azonosítása során. Dörzsöljük össze a tenyerünkben az illata miatt! További szedési tippek itt!

A medvehagymát érdemes csak mértékkel fogyasztani, túlzott fogyasztása a véralvadás csökkentése miatt nem ajánlott, és nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az erdőkben, természetes környezetben található növények és állatok védelme érdekében csak szigorúan szabályozott módon lehet medvehagymát gyűjteni és sohasem sokat egyszerre.

 

Ígértük, hogy megosztjuk veletek a kedvenc medvehagymás receptünket, ami nem más, mint egy világbajnok medvehagymás juhtúrós pogácsa.

Medvehagymás juhtúrós pogácsa recept

Medvehagyma szezon indul hol szedjünk és miért?

Kép forrása: culinartz.com

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt25 dkg vaj "lehet margarin, zsír is"
  • 25 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • egy kis só, függ a juhtúró sósságától
  • kb. 20-25 darab medvehagyma-levél
  • 1/2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor



Kenéshez:

  • 1 tojás
  • 10-15 dkg reszelt trappista sajt "opcionális"

 

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben.

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd az élesztős tejjel és a többi hozzávalóval, tésztává gyúrjuk.

Meleg helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Rászórjuk a felaprított medvehagyma levelek felét. Hajtogatjuk, 1/4 órát pihentetjük.

Újból kinyújtjuk, megszórjuk a medvehagyma másik felével, ismét hajtogatjuk és 1/4 órát pihentetjük, ezt a műveletet még egyszer megismételjük.

Az utolsó pihentetés után a tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a tojásfehérjével, rászórjuk a reszelt sajtot.

Éles késsel egyforma kockákra vágjuk, sütőpapíros tepsibe tesszük, még 10 percet kelesztjük, majd előmelegített 180 °C-os sütőben 25-30 percig sütjük.