Mi másról is szólhatna a nyár első időszaka, mint a levenduláról, amely az egyik legváltozatosabban használható finom illatú fűszer-és gyógynövény. Jótékony hatásának felfedezése már a 14. századig nyúlik vissza, és hogy csak néhányat említsünk példaként, hogy mi mindenre is jó:  

Segíti a keringést, erősíti az immunrendszert, tisztítja a légutakat, csökkenti az izomfájdalmakat,  továbbá antibakteriális, gyulladáscsökkentő, és nyugtató  hatással bír, valamint a belekre is jó hatással van.   

A levendula pozitív hatásait édesség formájában is beviheted szervezetedbe, így most hoztunk négy ínycsiklandó levendulás receptet amelyet a szárított virágból készíthetsz! 

Görög joghurt levendulával

Mit csinálj a leszedett

Ez a recept roppant egyszerű, csak tuningolj fel egy pohárnyi görög joghurtot egy kiskanál szárított levendulával - édesítsd mézzel, és ha még extrázni szeretnéd, adj hozzá szárított aszalványokat is!

Levendulás muffin citromosan  

Mit csinálj a leszedett

Hozzávalók "12 db-hoz" :

25 dkg liszt

18 dkg cukor

15 dkg joghurt

2 db tojás

2 tk sütőpor, 2 tk szárított levendula, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só

1 dl olaj

1 db citrom

Elkészítés :

A tojásokat dolgozzuk el a cukorral és a vaníliás cukorral, fehéredésig. Ezután hozzáadhatod a joghurtot és az olajat, valamint reszeld bele a citrom héját és a levét is csavard bele.

Végül a lisztet a sütőporral, sóval és levendulával adagold a masszához és dolgozd csomómentesre.

A tésztát kanalazd ki muffin papírral kibélelt formasütőbe, majd előmelegített sütőben 170 fokon 20-25 perc alatt süsd meg. Ha kihűlt, porcukorral meghintheted a tetejét. Önmagában is, de gyümölcslekvárral is nagyon finom.

Levendulás jegeskávé

Mit csinálj a leszedett

Hozzávalók:

-frissen főzött kávé

-1 dl tej "lehet növényi is"

-ízlés szerint 1 vagy 2 teáskanálnyi levendulaszirup

-egy nagy marék jégkocka

Az elkészítése roppant egyszerű: keverd el a lefőzött kávét a tejjel és levendula sziruppal, add hozzá a jeget és már fogyaszthatod is! Opcionális díszítésként nyomhatsz a tetejére tejszínhabot, meghintve kis szárított levendulával.

Levendulás sárgabarack lekvár

Mit csinálj a leszedett

Dobd fel a hagyományos baracklekvárt, és bolondítsd meg egy kis szárított levendulával!

Így készítsd el:

Attól függően, hogy hány kg barackból főzöd a lekvárt, kilónként adj hozzá 25-30 dkg cukrot, továbbá  

1 teáskanál szárított levendulát, valamint citromsavat is.

A barackot pucolás előtt mosd meg majd forrázd és hűtsd le- így ugyanis könnyebb lesz megszabadulni a héjától.  A magozott, tisztított gyümölcsöt vághatod kicsit kisebb darabokra, majd egy lábasban add hozzá a cukrot - miután megolvadt rajta, tedd fel forrni. Ezután kevés citromsavat adj hozzá. Mikor a lekvár a habját elfőtte és a besűrűsödött, add hozzá a levendulát és még néhány percig főzd együtt vele. Ezt követően tiszta üvegekbe merd ki, majd zárd le - ha csavaros az üveg kis időre állítsd fejre, utána dunsztban hagyd hűlni az üvegeket.