13 évvel ezelőtt indult útjára a "No shave" az az a nem borotválkozós november mozgalma. A kezdeményezés Amerikából indult,  miután egy édesapa meghalt rákban, és családja fontosnak tartotta felhívni a figyelmet a rákos megbetegedések időbeni szűrésére, különösképp a prosztatarákra.  

A mozgalomhoz csatlakozó férfiak minden év novemberi hónapjában leteszik a borotvát, és szakálukkal adnak jelzést arról, hogy milyen fontosak is a szűrővizsgálatok, hiszen a rendezett arcszőrzet mellett a szűrővizsgálatok sem elhanyagolhatóak.

A mozgalom népszerűsége egyre növekszik, az elmúlt években Magyarországon is egyre többen teszik el a borotvájukat erre az időszakra.

Mit jelképez a

Miért az arcszőrzet a jelkép?

Sok rákos megbetegedés következménye a haj és szőrzet hullása. Legtöbb esetben már a kezelések előtt megválnak a betegek hajuktól, így már eleve kitűnnek a tömegből. Nekik nincs lehetőségük szakállat vagy hajkoronát növeszteni, ezzel a többi ember fejezheti ki szolidaritásukat beteg társaikkal szemben.

Miért fontos évente szűrésekre járni? 

A különböző egészségügyi problémák, különösen a daganatok esetében kiemelten fontos hangsúlyozni az éves szűrővizsgálatok hasznosságát. Minél előbb ismerik fel a problémát, annál nagyobb az esély, hogy jól kezeljék és hogy az érintettek felgyógyulhassanak. 

 A prosztatarák  elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de 40 év felett gyakorlatilag bármikor jelentkezhet-főleg ha genetikai hajlam van rá. Bár fitalabb korban kisebb a valószínűsége, de érdemes a megelőzésre akkor is odafigyelni. 

Fontos, hogy a felhívás üzenetét komolyan vegyük, hiszen Európában évente 100 ezer lakosból közel 300 férfi halála köszönhető a prosztataráknak, ezzel szemben Magyarországon ez a szám már 300 feletti.

Emlékeztessük szeretteinket is a prevencióra, iktassuk be a szűrővizsgálatokat évente!