Két szuperegészséges, szezonális gyógynövény, amik csupán karnyújtásnyira vannak tőled - így készíts belőlük ebédet!

GYERMEKLÁNCFŰ, azaz pitypang

Pitypang ebédre, csalán vacsorára!

 

Ugye neked is ismerős az a sárga vadvirág, ami minden kertet, utcát és teret díszít? Gyermekkorunk egyik kedvenc időtöltése volt a magjainak szétfújása, vagy csupán édesanyánkat leptük meg egy csokor frissen szedett aranyló virágcsokorral.

Igen, ez a gyermekláncfű. Tudtad, hogy a színe okozta öröm mellett számos jótékony hatást is gyakorol az egészségünkre?

  • A gyermekláncfű magas tápanyag- és vitamintartalmú, többek között C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot és vasat tartalmaz.
  • Javítja az emésztést és normalizálja a vércukorszintet a magas rosttartalmának köszönhetően.
  • Gyulladáscsökkentő és allergiás tüneteket enyhítő hatása is van.
  • Segít a máj működésének támogatásában és a vér tisztításában.
  • Jótékony hatása van a bőrre és a hajra is.

A fentiek okán szívesen készítenek belőle szörpöt, teát, vagy éppen mézet, azonban mi most egy kicsit merészebb receptet hoztunk nektek.

PITYPANG LEVES

Összetevők:

800 g pitypang "csak a levelét és a virágát rakjuk bele, a szárát vágjuk le róla!", 1 közepes méretű burgonya, 1 közepes petrezselyemgyökér, 1 leveskocka, só, bors ízlés szerint

Elkészítése:

Vágjuk le a pitypang leveleit és sárga virágait, majd mossuk meg vízzel. Hámozzuk meg a burgonyát és a fehérrépát, majd kockázzuk fel őket.

Forraljunk fel egy nagy adag vizet, majd tegyük bele a burgonya- és fehérrépakockákat, a pitypangot és a leveskockát is, majd főzzük őket kb. 25 percig.

A levest turmixoljuk "kb. 2 percig", amíg teljesen sima lesz, fűszerezzük. Tálaljuk azonnal, hogy melegen fogyaszthassuk.

 

CSALÁN

Pitypang ebédre, csalán vacsorára!

A kertekben, réteken, erdőkben könnyen fellelhető, ám a csalánkiütéstől félve a szedésétől inkább ódzkodunk. Azonban, ha kesztyűt húzunk és legyőzzük a félelmünket igazi vitaminbombához jutunk.

  • A csalán gazdag vitaminokban, nyomelemekben, például A-, C-, K-vitaminban, vasban, kalciumban, magnéziumban és káliumban.
  • Vizelethajtó hatású: serkenti a veseműködést és segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből, valamint csökkenti a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tüneteit.
  • Gyulladáscsökkentő hatású: a csalánban található vegyületek enyhítik a gyulladást a testben, és enyhítik az ízületi fájdalmakat.
  • Immunrendszert erősítő hatású: a benne található antioxidánsok és más tápanyagok segítenek támogatni az immunrendszert és megvédeni a testet a betegségektől.
  • Méregtelenítő hatású: a csalán segíthet eltávolítani a nehézfémeket és más mérgeket a testből.
  • Csökkenti a vérnyomást: a csalánvíz fogyasztása csökkentheti a vérnyomást, ami különösen fontos lehet a magas vérnyomással küzdő emberek számára.
  • Segíti a vérképződést: a csalánban található vas és klorofill támogatja a vérképződést, így segít megelőzni azokat a problémákat, amelyek a vérszegénységgel kapcsolatosak.

 

A csalán tea talán ismerősen derenghet, de hallottál már a CSALÁNFŐZELÉKRŐL?

Így készítsd el otthon:

Összetevők:

500g csalánlevél, 5 gerezd fokhagyma, 200 ml tejszín, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl, 2-3 evőkanál vaj vagy olaj, só, bors ízlés szerint

 Elkészítése:

  1. Az alaposan megmosott csalánleveleket sós vízben 3-5 percig főzzük, majd leszűrjük.
  2. A főtt csalánleveleket késsel vagy turmixgéppel aprítjuk össze.
  3. Elkészítjük a habarást vajban vagy olajban, lisztet, fokhagymát, tejszínt és a csalánleveleket hozzáadjuk, sóval és borssal ízesítjük. Ha túl sűrű, a csalán főzőlevével vagy tejjel hígíthatjuk. Végül adjunk hozzá tejfölt a krémes állagért.

Reméljük, hogy e két recepttel meghoztuk a kedved ahhoz, hogy kipróbáld ezeket a kissé különleges, de szuperegészséges recepteket!