Két szuperegészséges, szezonális gyógynövény, amik csupán karnyújtásnyira vannak tőled - így készíts belőlük ebédet!
GYERMEKLÁNCFŰ, azaz pitypang
Ugye neked is ismerős az a sárga vadvirág, ami minden kertet, utcát és teret díszít? Gyermekkorunk egyik kedvenc időtöltése volt a magjainak szétfújása, vagy csupán édesanyánkat leptük meg egy csokor frissen szedett aranyló virágcsokorral.
Igen, ez a gyermekláncfű. Tudtad, hogy a színe okozta öröm mellett számos jótékony hatást is gyakorol az egészségünkre?
- A gyermekláncfű magas tápanyag- és vitamintartalmú, többek között C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot és vasat tartalmaz.
- Javítja az emésztést és normalizálja a vércukorszintet a magas rosttartalmának köszönhetően.
- Gyulladáscsökkentő és allergiás tüneteket enyhítő hatása is van.
- Segít a máj működésének támogatásában és a vér tisztításában.
- Jótékony hatása van a bőrre és a hajra is.
A fentiek okán szívesen készítenek belőle szörpöt, teát, vagy éppen mézet, azonban mi most egy kicsit merészebb receptet hoztunk nektek.
PITYPANG LEVES
Összetevők:
800 g pitypang "csak a levelét és a virágát rakjuk bele, a szárát vágjuk le róla!", 1 közepes méretű burgonya, 1 közepes petrezselyemgyökér, 1 leveskocka, só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
Vágjuk le a pitypang leveleit és sárga virágait, majd mossuk meg vízzel. Hámozzuk meg a burgonyát és a fehérrépát, majd kockázzuk fel őket.
Forraljunk fel egy nagy adag vizet, majd tegyük bele a burgonya- és fehérrépakockákat, a pitypangot és a leveskockát is, majd főzzük őket kb. 25 percig.
A levest turmixoljuk "kb. 2 percig", amíg teljesen sima lesz, fűszerezzük. Tálaljuk azonnal, hogy melegen fogyaszthassuk.
CSALÁN
A kertekben, réteken, erdőkben könnyen fellelhető, ám a csalánkiütéstől félve a szedésétől inkább ódzkodunk. Azonban, ha kesztyűt húzunk és legyőzzük a félelmünket igazi vitaminbombához jutunk.
- A csalán gazdag vitaminokban, nyomelemekben, például A-, C-, K-vitaminban, vasban, kalciumban, magnéziumban és káliumban.
- Vizelethajtó hatású: serkenti a veseműködést és segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből, valamint csökkenti a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tüneteit.
- Gyulladáscsökkentő hatású: a csalánban található vegyületek enyhítik a gyulladást a testben, és enyhítik az ízületi fájdalmakat.
- Immunrendszert erősítő hatású: a benne található antioxidánsok és más tápanyagok segítenek támogatni az immunrendszert és megvédeni a testet a betegségektől.
- Méregtelenítő hatású: a csalán segíthet eltávolítani a nehézfémeket és más mérgeket a testből.
- Csökkenti a vérnyomást: a csalánvíz fogyasztása csökkentheti a vérnyomást, ami különösen fontos lehet a magas vérnyomással küzdő emberek számára.
- Segíti a vérképződést: a csalánban található vas és klorofill támogatja a vérképződést, így segít megelőzni azokat a problémákat, amelyek a vérszegénységgel kapcsolatosak.
A csalán tea talán ismerősen derenghet, de hallottál már a CSALÁNFŐZELÉKRŐL?
Így készítsd el otthon:
Összetevők:
500g csalánlevél, 5 gerezd fokhagyma, 200 ml tejszín, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl, 2-3 evőkanál vaj vagy olaj, só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
- Az alaposan megmosott csalánleveleket sós vízben 3-5 percig főzzük, majd leszűrjük.
- A főtt csalánleveleket késsel vagy turmixgéppel aprítjuk össze.
- Elkészítjük a habarást vajban vagy olajban, lisztet, fokhagymát, tejszínt és a csalánleveleket hozzáadjuk, sóval és borssal ízesítjük. Ha túl sűrű, a csalán főzőlevével vagy tejjel hígíthatjuk. Végül adjunk hozzá tejfölt a krémes állagért.
Reméljük, hogy e két recepttel meghoztuk a kedved ahhoz, hogy kipróbáld ezeket a kissé különleges, de szuperegészséges recepteket!