Ha közeleg a hétvége, szívesen főzünk valami igazán finomat - de ilyenkor is érdemes arra figyelni, hogy a kínált étel ne csak finom, hanem egészséges is legyen!

A szívbarát étrendet érdemes a hét minden napján követni, ha szeretnénk a lehető legtöbbet megtenni egészségünkért. Ennek érdekében a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet ajánlását érdemes követni: napi 4-5 étkezés, tányérunk felén zöldség- vagy gyümölcs szerepeljen lehetőség szerint. A hozzáadott cukor és só kerülendő és csökkentendő, sovány tejtermékek mellett érdemes teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret vagy péksüteményt választani.

Szívbarát menütipp vasárnapra

Ha mindenáron nassolni szeretnél, a nem sózott olajos magvakból egy maroknyi ideális választás - a finomság mellé, és általánosságban is az étkezések mellé ugyanakkor inkább vizet válasszunk, mint valamilyen cukros üdítőt. A folyadékfogyasztás nagyon fontos: nők számára két liter, férfiaknak 2,5 liter az ajánlott bevitel. Nap két-három csészényi kávénál többet nem ajánlanak a szakemberek, desszertként pedig gyümölcsök, esetleg néhány kocka minőségi étcsokoládé egészítse ki az étkezéseket.

Ha a hétvégi menünk gondolkodunk, a szíverősítő ételek sorában érdemes halat választani. A lazacos ételek nagyszerű választást jelentenek, ezeket olívaolajjal készített salátával is tálalhatjuk. A tengeri halféléket heti két-három alkalommal volna ideális beilleszteni étrendünkbe - sütve, párolva, grillezve is megkóstolhatjuk ezeket, de halleves formájában is fogyaszthatjuk az egészséges finomságokat.

A zsírszegény ételek is jó megoldást jelentenek akár hétköznapokon, akár hétvégén: vörös húsok helyett soványabbakat válasszunk, a látható zsiradékot és a bőrt pedig távolítsuk el a húsról. Ne bő olajban süssük ki az ételeket, hanem pároljunk, cserépedényben süssünk, főzzünk inkább. A szárnyasok tehát jó választást jelenthetnek egy a vasárnapi menühöz, melléjük pedig hüvelyesekből készített köretet kínáljunk.

A zabpehely is fontos része a szívbarát ételeknek: nem csak péksüteményekben vagy müzliben, hanem egészséges süteményekben is felhasználhatjuk azt. Így aztán arra is módunk nyílik, hogy desszerttel zárjuk a hétvégi menüt, mégsem kell az édesszájúságnak egészségünk rovására mennie.

Érdekel az egészséges táplálkozás? Olvasd el cikkünket a csírafogyasztás jótékony hatásairól!