Lassan itt az idő elbúcsúzni a nyártól, s a hidegebb hónapok beköszöntével a gyógy- és fűszernövény-szezon is a végéhez érkezik. Így mindenkinek azt javasoljuk, hogy menjen még ki és tartson egy bőséges szüretet a kertben, hogy télire a saját, természetes növényei felhasználásával varázsolja vissza a friss, nyári hangulatot.

Most összegyűjtöttünk Nektek egy kis inspirációt, hogy a hidegebb hónapokban is garantáltak legyenek a nyár aromái!

Tartósíts gyógynövényeket a télre!

GRILL FŰSZEREK OLAJBAN - Rozmaring, kakukkfű, zsályalevél, oregánó

E négy remek fűszernövény amellett, hogy a nyári grillpartik és ízek elengedhetetlen kelléke, jótékony hatással van a szervezetünkre is. A rozmaring jót tesz az emésztésünknek, valamint az ízületeinknek, és a keringési zavarok enyhítésében is segít. A kakukkfű klasszikus ellenszere a köhögésnek és különböző légúti betegségeknek, míg a zsálya levele fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt válik be különböző gyomorbántalmak idején.

 Tartósíts gyógynövényeket a télre!

Tartósítsd őket télire olajban, válassz módszert:

  1. keress egy mutatós, jól zárható üveget, pakold bele a tisztított, megszáradt "nem vizes!" fűszereket külön-külön, de akár keverheted is őket, és öntsd fel olívaolajjal.
  2. Tedd egy jégkockatartóba az aprított fűszernövényt és töltsd tele olívaolajjal, majd dobd be a fagyasztóba. Így főzéskor csak egy-egy kockát kell kivenned.

Tökéletes társa lesz bármelyik a finom húsételeknek vagy egy finom salátának!

 

SZÁRÍTS MENTÁT!

Nyáron nagy kedvencünk frissen limonádéba pakolva, míg egy finom mentatea átmelegít hűvösebb őszi, téli napokon. Ezenkívül jótékony hatást gyakorol az emésztésre és fájdalomcsillapító hatása is van.

Tartósíts gyógynövényeket a télre!

Hogyan vágjunk bele a menta szárításába?

Ha picit előrelátók voltunk és egész nyáron visszavágtuk a kertben a mentát, akkor még most vannak friss hajtásai, levelei, hála az idei nedves nyárnak.

Takarítsunk be belőle a reggeli órákban, még a nagy meleg előtt úgy, hogy a növény maximum 1/3-át vágjuk le. Mossuk meg a növényt, majd papírtörlőn várjuk meg, míg a rajta lévő víz elpárolog. Ezután megkezdhetjük a szárítást.

A növénycsokrot fejjel lefelé forgatva lógassuk fel olyan helyen, ahol a levegő mozog, elkerülve így a penészedést. A növény pár nap alatt kiszárad, ezután hűvös, száraz helyen tároljuk. Főzhetünk belőle teát, de akár fűszerként is használhatjuk az év további részében.

Ugyanezt a módszert alkalmazhatjuk egyebként a citromfűnél, amelynek nyugtató hatása segít az alvásban és a szorongás csökkentésében, a korábban már említett rozmaringnál, vagy a bazsalikommal is, amelynek ugyan nincs bizonyított jótékony hatása az egészségünkre, de nagyon finom!

Élvezzétek ki a természet és a nyár adta ajándékokat, és varázsoljátok őket vissza a hűvösebb, zordabb téli napokon is: azaz kezdjétek el a tartósítást minél hamarabb!