Az évkezdet mindig arra inspirál bennünket, hogy változtassunk eddigi szokásainkon. A leggyakoribb fogadalom az, hogy egészségesebben fogunk étkezni, jobban odafigyelünk rá ezentúl, hogy mit is eszünk. Ezért lett olyan nagy sikere az elmúlt években a veganuár kihívásnak "amely a január és vegán szó összeolvadásából keletkezett", mivel arra ösztönzi az embereket, hogy év elején januárban, adjanak egy esélyt a húsmentes vagy akár teljesen vegán, azaz növényi alapú táplálkozásnak, mivel ezzel egészségünknek és a Földünknek is jót tehetünk.

Milyen egészségügyi jótékony hatásai vannak a kevesebb húsfogyasztásnak?

Az élettani hatások közül talán a leglátványosabb, hogy kisebb az esély a szív- és érrendszeri betegségekre, valamint a rákra. A húsfogyasztás csökkentése csökkenti az LDL koleszterinszintet, ami a "rossz" koleszterin, és növeli az "jó" HDL koleszterinszintet. Ennek köszönhetően a vegetáriánusoknak általában magasabb a vérnyomásuk és alacsonyabb a koleszterinszintjük, mint a húsevőké.

A vegán/vegetáriánus étrend az emésztőrendszerre is jótékony hatással bír, mert több rostot tartalmaz, mint a húsos étrend, ezáltal csökkentve a vastagbélrák kockázatát. Továbbá, azok, akik kevesebb húst fogyasztanak, általában kevesebb zsírt és több rostot, vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket és nyomelemeket tartalmazó ételeket fogyasztanak, ami javítja az általános egészségi állapotot.

Az életmódváltás környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő fontosságú, mert az élelmiszer-termelés jelentős részét a húsipar teszi ki, és ez a legnagyobb környezeti terhelést jelenti.

Mi a különbség a vegetáriánus és vegán között?

Míg a vegetáriánusok csak a hús-és húskészítményeket nem fogyasztják "minden mást igen", addig a vegánok ezzel szemben az összes állati eredetű terméket, beleértve a tejtermékeket, tojást és mézet is kiiktatják étrendjükből. A vegánok általában etikai, környezeti vagy egészségügyi okokból választják ezt az életmódot.

Az egészség szempontjából a veganizmus előnyös lehet, mert a növényi alapú ételek gyakran magasabbak a rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint alacsonyabbak a zsírban és a koleszterinben. A vegán étrend általában segíthet a szívbetegségek, a cukorbetegség és más betegségek megelőzésében, ugyanakkor negatív hatásai is lehetnek, ha hiányos a  tápanyagbevitel, ezért ha valaki teljesen vegánná szeretne válni, előtte érdemes szakemberrel egyeztetni.

Próbáld ki a veganuárt - főzz húsmentesen! 

Ha úgy döntöttél, hogy belevágsz a Veganuárba, vagy egyszerűen csak szeretnél néhány új, kreatív húsmentes vacsorát kipróbálni, akkor jó helyen jársz! Íme három isteni húsmentes főétel, amelyeket bármikor elkészíthetsz:

  • Nemsajtos makaróni

Ha valami nagyon egyszerű, és gyorsan elkészíthető ételre vágysz, és hiányzik a sajtos íz, próbáld ki a Fatimapanka receptjét, melyet az alábbi videóban találsz!

Veganuár - 3 isteni húsmentes vacsoraötlet

Kép forrása: https://www.instagram.com/yama.kitchen/

  • Sokzöldséges bulgur saláta

Wichmann Annát, avagy 'Annuskám'-at, már jól ismerhetitek korábbi interjúnkból, aki arra igyekszik ösztönözni a családokat, hogy több zöldséggel főzzenek. Nézzétek meg tőle ezt az igen könnyed, zöldséges bulgur salátát, amely teljesen vegán. A receptet ITT találjátok.

Veganuár - 3 isteni húsmentes vacsoraötlet

Kép forrása: annuskam.hu

 

  • Töltött paprika - vegán módra!

Ha laktatóbb vacsorára vágysz, akkor készítsd el ezt az isteni húsmentesen töltött paprika receptet Nagy Zitától!

A receptért kattins IDE.

Veganuár - 3 isteni húsmentes vacsoraötlet

kép forrása: https://www.zizikalandjai.com/