C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta 10x

C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta 10x

877 Ft

Egységár: 87 Ft / db

Gyógyszer
2022. január 1-től a vény nélkül kapható gyógyszerek csak az ingyenes személyes gyógyszertári átvétellel kérhetők. Az egyéb termékek kiszállítása továbbra is zavartalan.

A termék jelenleg nincs raktáron, értesítést kérek amennyiben újra rendelhető.

ELKÜLD

BETEGTÁJÉKOZTATÓ:  INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta

Aszkorbinsav

 

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható.Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

            Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-         További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

            Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

            Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetetészlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

  1. Milyen típusúgyógyszer a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
  2. Tudnivalók a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta szedése előtt
  3. Hogyan kell szedni a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát?
  4. Lehetséges mellékhatások
  5. Hogyan kell a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát tárolni?
  6. További információk
  7.  

     

    1.      Milyen típusúgyógyszer a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

     

    C-vitamin hiányos állapotok megelőzésére és kezelésére.

    A C-vitamin (aszkorbinsav) szervezetünk élettani folyamatainak fenntartásában nélkülözhetetlen. Szabályozza a sejtek szénhidrát-, zsír- és fehérje anyagcseréjét, elősegíti a vörösvérsejtek érését, részt vesz a mellékvese-kéreghormon képzésben, elősegíti a sebgyógyulást, normál kötőszövetet biztosít, növeli a szervezet ellenálló erejét a fertőzőbetegségekkel szemben.

    Hiánybetegsége a skorbut, mely fokozott fáradtsággal, bőr alatti vérzésekkel, ingadozó vérnyomássalés rendszertelen szívveréssel járó állapot. A vérzések különösen a szőrtüszők,a fogíny és a körmök alatt figyelhetők meg. Ilyen szélsőséges hiányállapot ritkán fordul elő. A hiányállapot kezdeti stádiumát, a C-vitamin hipovitaminózist észleljük inkább pl. foghús-vérzésként, ami a C-vitaminban bőtáplálkozásra megszűnik. Nehéz fizikai munkát végzők, terhes és szoptató anyák,gyermekek és idős korúak C-vitamin igénye nagyobb, mint a napi átlagos szükséglet (ez felnőtteknek napi 60-100 mg). Tavasszal is ennél több szükséges.

    Egészséges ember számára a természetes C-vitamin jobb, mint a szintetikus, azonban az alábbi állapotokban ill. betegségeknél mesterséges vitaminpótlás válhat szükségessé:

    -          égési sérülések, alkoholizmus,daganatos betegségek, AIDS, tartósan alacsony hőmérsékletnek kitett szervezet,hosszantartó lázas állapot, művesekezelésre szorulók, pajzsmirigy-túlműködés, fertőző betegségekben a szervezet ellenállásának fokozása, a gyomor-bél rendszer megbetegedései (pl. tartós hasmenés, gyomor-,ill. vékonybél műtét); dohányzás, állandó stressz, sebészeti beavatkozások,sérülések, TBC.

    -          Az átlagostól eltérő étkezési elvek tartásánál (pl: nagyon szélsőségesen korlátozó étrend) a napi vitamin- szükséglet nem mindig biztosított. Vitaminpótlás szükséges lehet olyan egyéneknél is, akik nagyon gyorsan és radikálisan fogytak le, illetve egyoldalúan táplálkoznak, így nem megfelelő a tápanyag- és vitamin-bevitelük.

     

     

    2.      Tudnivalók a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta szedése előtt

     

    Ne szedje a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát

    - ha allergiás (túlérzékeny) az aszkorbinsavra vagy a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta egyéb összetevőjére

    Ha ebben nem biztos, forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy a gyógyszerészhez.

    - ha Önnek hajlama van vesekövességre, illetve kórelőzményében előfordult már vesekőbetegség, fokozott oxalát- ürítés, nem szedhet nagy hatóanyagtartalmúC-vitamin készítményt, így ezt a pezsgőtablettát sem.

    A pezsgőtabletta magas aszkorbinsav-tartalma miatt 14 év alatti gyermekeknek nem adható.

     

    A gyógyszerszedés megkezdése előtt mondja el orvosának korábbi betegségeit (volt-e, ill. van-e veseköve);illetve azt, hogy szenved-e cukorbetegségben, enzimhiányban, szívbetegségben,vérképzési- ill. véralvadási zavarokban, pajzsmirigy-túlműködésben,vesebetegségben, illetve allergiás-e valamilyen gyógyszerre.

     

    A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kaphatókészítményeket is

    A C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta szedése mellett más készítményt csak kezelőorvosa tudtával szedhet. A pezsgőtablettával egyidőben szedett bizonyos gyógyszerek módosíthatják (ronthatják, vagy túlzott mértékben felerősíthetik) egymás hatását. Ez a gyógyszertárban vény nélkül kapható egyéb gyógyszerekre (pl.fájdalomcsillapítókra, szalicilát származékokra, hashajtókra) is vonatkozik.

    Nagy adag C-vitamin a vizelet savanyítása révén az egyidejűleg alkalmazott savas jellegű gyógyszerek kiürülését gátolja, míg a bázikus jellegű gyógyszerek kiürülését fokozza.

    Nagyon nagy dózisú (10 g) napi aszkorbinsav bevételénél az alvadásgátló szerek (kumarin- és indándion- származékok)felszívódásának csökkenéséről számoltak be.

    Cellulóz-nátrium-foszfát, és diszulfiram hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek és aszkorbinsav egyidejű alkalmazásakor szintén gyógyszerkölcsönhatással lehet számolni.

    Deferoxamin és aszkorbinsav egyidejű adásakor a szövetek vas-érzékenysége fokozódik.

    Mivel szedése megváltoztathatja az oxidáción-redukción alapuló laboratóriumi vizsgálati eredményeket, szedését néhány nappal a laboratóriumi vizsgálat előtt abba kell hagyni.

     

    Nagy adag aszkorbinsav a cukorbetegségben szenvedőbetegek vizeletcukor-meghatározását zavarhatja, vizeletcukor meghatározás esetén kérjük, tájékoztassa orvosát, hogy ezt a gyógyszert is szedi! Allergiás tünetek pl. bőrkiütés jelentkezésekor a tabletta szedését abba kell hagyni és erről a kezelőorvost tájékoztatni kell.

     

    Terhességés szoptatás

    Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    HaÖn terhes, terhességet tervez illetve szoptat, válasszon kisebb hatóanyagtartalmúC-vitamin készítményt, mivel ezt a gyógyszert terhesség és szoptatás során nem ajánlott szedni. A túl nagy adag aszkorbinsav káros lehet a magzat vagy a csecsemő számára.

     

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    A gyógyszer szedése a gépjárművezetést és gépkezelést károsan nem befolyásolja.

     

    Fontos információk a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta egyes összetevőiről

    A C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta 628 mg szacharózt is tartalmaz pezsgőtablettánként.

    Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny,keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

     

    3.      Hogyan kell szedni a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát?

    A pezsgőtabletta magas aszkorbinsav-tartalma miatt kizárólag felnőtteknek ajánlott. C-vitamin hiány esetén naponta 500-1000 mg(½-1 pezsgőtabletta) a javasolt adag.

    Meghűléses megbetegedésekben is a napi adag legfeljebb 1 pezsgőtabletta (1000 mg aszkorbinsav), ennél nagyobb adagot nem ajánlott bevenni.

    A pezsgőtablettát bevétel előtt ½-1 pohár vízben fel kell oldani.

    14 éven aluliak kezelésére a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta nem alkalmazható.

     

    Ha az előírtnál több C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát vett be

    Túladagolás esetén a mellékhatásoknál említett tünetek jelentkezhetnek. Leggyakrabban hányinger, hányás, hasmenés, bőrpír, bőrvörösség, fejfájás; tartósan nagyobb mennyiségű vizeletürítés; hányinger, gyomorgörcs lépnek fel, de a tünetek egyénenként változóak.

    Mivel az aszkorbinsav vízoldékony vitamin, a felesleg gyorsan kiürül a szervezetből,ezért a túladagolás az életet nem veszélyezteti.

     

    A kezelés időtartama

    A C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát kúraszerűen, néhány napig kell szedni. Ha tünetei 3-5 nap alatt nem javulnak, kérjük keresse fel háziorvosát!

     

     

    4.      Lehetséges mellékhatások

     

    Mint minden gyógyszer, így a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Nagy adagoknál előforduló mellékhatás a vesekő (oxalát)-képződés, tünetei: a hát oldalsó vagy alsó részén fellépő fájdalom.

    A tartósan szedett, napi 1000 mg-ot meghaladó C-vitamin adag hatására a vizelet oxalátszintje megemelkedhet. Ez a vesebetegeknél oxalátkő képződéséhez vezethet. Különösen gyakran fordul elő művesekezelt betegeknél és azoknál,akiknek volt már vesekövük.

    Ha az alábbi, hosszabb ideig fennálló, kellemetlen tüneteketészleli, kérjük forduljon orvoshoz: Hasmenés, bőrpír, bőrvörösség, fejfájás;nagyobb mennyiségű vizeletürítés; hányinger, hányás, gyomorgörcs.

    Ha egyéb szokatlan tüneteket észlel, kérjük jelentkezzen orvosánál.

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát, vagy gyógyszerészét.

     

     

    5.      Hogyan kell a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát tárolni?

     

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

    A pezsgőtabletta külső és belső csomagolásán a lejárati idő fel van tüntetve.

    A dobozonés tubuson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

     

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

     

     

    6.       TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

     

    Mit tartalmaz a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta

    - A készítmény hatóanyaga 1000 mg aszkorbinsav pezsgőtablettánként.

    - Egyéb összetevő(k): "Sunset yellow”, szacharin-nátrium, makrogol 6000,nátrium-benzoát, narancs aroma, szacharóz, vízmentes citromsav,nátrium-hidrogén-karbonát.

     

    Milyen a C-vitamin Pharmavit 1000 mg pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    10 db narancssárga, kerek,narancs illatú pezsgőtabletta tubusban és dobozban.

     

    A forgalombahozatali engedély jogosultja

    Bristol-Myers Squibb Kft.

    Lövőház u. 39. 3.em.

    Millenáris Irodaház

    1024 Budapest

     

     

    Gyártó:

    Bristol-Myers Squibb 304 Avenue du Dr. Jean Bru, 47000 Agen, Franciaország

    Bristol-Myers Squibb 979 Avenue des Pyrénées, 47520 Le Passage, Franciaország

     

    OGYI-T-3738/01

     

    Betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2008. 12. 15.

Top termékek

A termék a kosárba került!

A termék a kívánságlistára került!

Tudomásul veszem, hogy a(z) KO-DO PHARMA KFT.  (1093 Budapest, Közraktár utca 2. a. ép.) adatkezelő által a(z) https://www.non-stopgyogyszertar.hu/ felhasználói adatbázisában tárolt alábbi személyes adataim átadásra kerülnek az OTP Mobil Kft., mint adatfeldolgozó részére. Az adatkezelő által továbbított adatok köre az alábbi: név, email, számlázási adatok. Az adatfeldolgozó által végzett adatfeldolgozási tevékenység jellege és célja a SimplePay Adatkezelési tájékoztatóban,az alábbi linken tekinthető meg: http://simplepay.hu/vasarlo-aff