Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000mg pezsgőtabletta 10x

Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000mg pezsgőtabletta 10x

1.699 Ft

Egységár: 169 Ft / db

Gyógyszer
2022. január 1-től a vény nélkül kapható gyógyszerek csak az ingyenes személyes gyógyszertári átvétellel kérhetők. Az egyéb termékek kiszállítása továbbra is zavartalan.

A termék jelenleg nincs raktáron, értesítést kérek amennyiben újra rendelhető.

ELKÜLD

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

 

Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

aszkorbinsav, kalcium-karbonát és kalcium-laktát-glükonát

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

-            Tartsa meg a betegtájékoztatót,mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-            További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

-            Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

-            Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 

1.  Milyen típusú gyógyszer a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.  Tudnivalók a Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta alkalmazása előtt

3.  Hogyan kell szedni a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát?

4.  Lehetséges mellékhatások

5.  Hogyan kell a Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát tárolni?

6.  A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.              Milyen típusú gyógyszer a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta kalciumpótlásés C-vitamin-(aszkorbinsav)-hiány kezelése javallt.

A kalcium és C-vitamin-(aszkorbinsav)-hiány oka lehet a nem kielégítő táplálkozás, vagy előfordulhat fokozott kalcium- és aszkorbinsav igény következtében.

 

A kalcium a szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag; főként a csontokban található. A kalcium fontos szerepet játszik a szervezet életműködéseiben.Hiányában többek között romlik az idegek, izmok és a szív működése, a véralvadás hatékonysága. Ezenkívül sok hormon hatását is a kalcium közvetíti. A normális életműködések biztosításához kalciumnak megfelelő koncentrációban kell jelen lennie a megfelelő szövetekben.

 

Az aszkorbinsav szervezetünkélettani folyamatainak fenntartásában nélkülözhetetlen. Szabályozza a sejtek szénhidrát-, zsír- és fehérje- anyagcseréjét, elősegíti a vörösvérsejtekérését, részt vesz a mellékvese-kéreghormon képzésben, elősegíti a sebgyógyulást, normál kötőszövetet biztosít, növeli a szervezet ellenállóerejét a fertőző betegségekkel szemben.

Hiánybetegsége a skorbut, mely fokozott fáradtsággal, bőr alatti vérzésekkel, ingadozó vérnyomással és rendszertelen szívveréssel járó állapot. A vérzések különösen a szőrtüszők, a fogíny és a körmök alatt figyelhetők meg. Ilyen szélsőséges hiányállapot ritkán fordul elő. A hiányállapot kezdeti stádiumát, a C-vitamin hipovitaminózistészleljük inkább pl. fogínyvérzésként, ami a C-vitaminban bő táplálkozásra megszűnik. Nehéz fizikai munkát végzők, terhes és szoptató anyák, gyermekek és időskorúak C-vitamin igénye nagyobb, mint a napi átlagos szükséglet (ez felnőtteknek napi 60‑100 mg). Tavasszal ennél is több szükséges.

Egészséges ember számára a természetes C-vitamin jobb, mint a szintetikus, azonban az alábbi állapotokban,ill. betegségeknél mesterséges vitaminpótlás válhat szükségessé:

-            Égési sérülések, alkoholbetegség,daganatos betegségek, AIDS, tartósan alacsony hőmérsékletnek kitett szervezet,hosszantartó lázas állapot, művesekezelésre szorulók, pajzsmirigy-túlműködés,fertőző betegségekben a szervezet ellenállásának fokozása, a gyomor-bél rendszer megbetegedései (pl. tartós hasmenés, gyomor-, ill. vékonybél műtétet követően, fekélybetegség), dohányzás, állandó stressz, sebészeti beavatkozások,sérülések, tuberkulózis.

-            Az átlagostól eltérő étkezési elvek tartásánál (pl.: nagyon szélsőségesen korlátozó étrend) a napi vitamin-szükséglet nem mindig biztosított. Vitaminpótlás szükséges lehet olyan egyéneknél is, akik nagyon gyorsan és radikálisan fogytak le, illetve egyoldalúan táplálkoznak, így nem megfelelő a tápanyag- és vitamin bevitelük.

 

A pezsgőtabletta elegendőC-vitamint biztosít a napi szükséglet kielégítéséhez fokozott tápanyagigény esetén is.

 

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak!

 

 

2.              Tudnivalók a Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta alkalmazása előtt

 

Ne szedje a Calcium-Sandoz +Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát:

-            ha allergiás az aszkorbinsavra, a kalcium-karbonátra, a kalcium-laktát-glükonátra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;

-            ha a vér kalcium tartalma túl magas (hiperkalcémia);

-            ha a vizeletben ürülő kalcium mennyiség nagyon magas (hiperkalciúria);

-            ha súlyos veseelégtelenség, vesekőbetegség(nefrolitiázis) vagy a vesében kalcium lerakódás (nefrokalcinózis) áll fenn;

-            ha jelenleg vagy a közelmúltban húgyhólyag köve van vagy volt (oxalát urolitiázis);

-            ha vasraktározási zavarban szenved(ún. talasszémia, hemokromatózis).

 

Tájékoztassa kezelőorvosát,vagy gyógyszerészét, ha az előbb felsoroltak közül valamelyik eset vonatkozikÖnre és ilyenkor ne szedje a pezsgőtablettát.

 

Figyelmeztetésekés óvintézkedések

A Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

-            ha vizeletének kalcium tartalma a szokásosnál magasabb (hiperkalciúria);

-            ha veseműködése enyhén, illetve közepes mértékben csökkent;

-            ha korábban bármikor vesekőképződést állapítottak meg, vagy vizeletében vesekövet ürített.

Ezek az állapotok orvosi vizsgálatot követően mutathatóak ki.

Károsodott veseműködés esetén a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható.

Az aszkorbinsav túl nagy adagjainak hosszú ideig történő alkalmazásakor nő a vesekő kialakulásának veszélye.

A húgyutakban képződő kövek keletkezésének megelőzése céljából sok folyadékot kell fogyasztania.

Súlyos vagy terminális veseelégtelenségben a vesében történő oxalát lerakódások kialakulásának kockázata miatt a napi C-vitamin bevitel nem haladhatja meg az 50‑100 mg-ot.

A Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta óvatosan alkalmazható oxalát vizeletbe történőkiválasztása esetén.

A vizeletében ürülő kalcium,illetve foszfát mennyiségét időnként ellenőrizni kell.

 

-            Ha D-vitamin tartalmú készítményt szed.

Nagy adagokban és különösen D-vitaminnal és/vagy kalcium-tartalmú gyógyszerekkel vagy táplálékokkal (pl.tejjel) való együttes alkalmazáskor vesefunkció romlással járó hiperkalcémia és tej-alkáli szindróma kialakulásának kockázata áll fenn. Kalcium terápia alatt D-vitamin és származékainak nagy adagban való szedése kerülendő.

 

Ha Ön ún. glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzimhiányban szenved (a vörösvértestek festékanyagának öröklött zavara) a C-vitamin magas adagban történő alkalmazása (napi 4 g) hemolitikus anémiát (a vörösvértestek szétesésével járó vérszegénység) okozhat.Az ajánlott dózis túllépését ezért kerülnie kell.

Az aszkorbinsav túl nagy adagjai a megemelkedett vasfelszívódás révén növelik a vasraktározási zavar (ún. hemokromatózis,szideroblasztos anémia, talasszémia) kialakulásának veszélyét.

 

Allergiás tünetek pl. bőrkiütés jelentkezésekor a tabletta szedését abba kell hagyni és erről a kezelőorvost tájékoztatni kell.

 

Egyéb gyógyszerek és a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

A Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta szedése mellett más készítményt csak kezelőorvosa tudtával szedhet. A pezsgőtablettával egyidőben szedett bizonyos gyógyszerek módosíthatják (ronthatják, vagy túlzott mértékben felerősíthetik) egymás hatását. Ez a gyógyszertárban vény nélkül kapható egyéb gyógyszerekre (pl.fájdalomcsillapítókra, szalicilát származékokra, hashajtókra) is vonatkozik.

 

Kalciummal együtt szedve a tetraciklin tartalmú készítmények (fertőzések kezelésére alkalmazott antibiotikum) felszívódása csökkenhet, ezért a tetraciklin tartalmúkészítményeket legalább két órával a kalcium bevétele előtt vagy négy-hatórával azután vegye be.

 

A kalcium csökkentheti a biszfoszfonátok(csontbetegségek kezelésére használt gyógyszerek), illetve a nátrium-fluorid(fogszuvasodást megelőző szer) felszívódását, ezért ezeket a gyógyszereket legalább három órával a kalcium bevétele előtt vegye be.

 

Digitálisz (szívgyógyszerek)típusú gyógyszerekkel kezelt betegek esetében a nagy adagú kalcium növelheti a szabálytalan szívverés kockázatát. Egyidejű alkalmazás esetén orvosa ellenőrizheti a vér kalciumszintjét, vagy EKG (a szív elektromos tevékenységének rögzítését szolgáló) vizsgálatot végezhet.

 

Néhány (ún. tiazid típusú) vizelethajtógyógyszer csökkentheti a kalcium vizeletben történő kiválasztását, ezáltal megemelheti a vér kalciumszintjét. Egyidejű alkalmazás esetén orvosa ellenőrizheti a vér kalciumszintjét.

 

Nagy adag C-vitamin a vizelet savanyítása révén az egyidejűleg alkalmazott savas jellegű gyógyszerek kiürülését gátolja, míg a bázikus jellegű gyógyszerek kiürülését fokozza.

 

Nagyon nagy dózisú (10 g) napi aszkorbinsav bevételénél az alvadásgátló szerek (kumarin- és indándion-származékok) felszívódásának csökkenéséről számoltak be, mely a trombózis és az embólia kialakulásának veszélyével jár.

 

Diszulfirám hatóanyagú gyógyszer és aszkorbinsav egyidejű alkalmazásakor szintén gyógyszerkölcsönhatással lehet számolni.

 

Deferoxamin és aszkorbinsav egyidejű adásakor a szövetek vasérzékenysége fokozódik. Ezért az aszkorbinsav csak óvatosan, a szív állapotának rendszeres ellenőrzése mellett alkalmazható.

 

Mivel szedése megváltoztathatja az oxidáción-redukción alapuló laboratóriumi vizsgálati eredményeket, szedését néhány nappal a laboratóriumi vizsgálat előtt abba kell hagyni.

 

Nagy adag aszkorbinsav a cukorbetegségben szenvedő betegek vizeletcukor meghatározását zavarhatja, vizeletcukor meghatározás esetén kérjük, tájékoztassa orvosát, hogy ezt a gyógyszert is szedi!

 

A szisztémás kortikoszteroidok(gyulladáscsökkentő gyógyszerek) csökkentik a kalcium felszívódását. Együttes alkalmazáskor orvosa több kalcium bevételét javasolhatja.

 

C-vitamin és alumíniumtartalmú savlekötők együtt nem szedhetők, mert nőhet az alumínium felszívódása.

 

A Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta egyidejű alkalmazása étellel és itallal

A spenótban és a rebarbarában lévő oxálsav, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélékben található fitinsav gátolhatja a kalcium felszívódását, ezért az ilyen ételek fogyasztását követő 2órán belül ne vegyen be kalciumtartalmú készítményt.

 

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség

Kalciumhiány esetén a kalcium alkalmazható terhes nőknél. Ugyanakkor a napi bevitel nem haladhatja meg az 1500 mg kalciumot.

 

Terhes nőknél kerülendő a kalcium túladagolás mivel a tartósan magas kalciumszintet kapcsolatba hozták a fejlődő magzatnál jelentkező mellékhatásokkal.

 

Terhes nőknél nem ajánlott nagydózisú C-vitamin alkalmazása, mert ennek hiánya tüneteket okozhat azújszülötteknél és a csecsemőknél. Az aszkorbinsav átjut a méhlepényen. Mielőtt szedni kezdi ezt a gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát!

 

Szoptatás

A kalcium és az aszkorbinsav alkalmazható szoptatás alatt.

A kalcium és a C-vitamin kiválasztódik az anyatejbe.

 

Bár a kalcium pótlás hatására több kalcium választódhat ki, de ennek következtében nemkívánatos hatások a csecsemőben nem alakulnak ki.

 

Szoptatás alatt a C-vitamin szükséglet fokozottabb, de az ajánlott napi 100 mg adagnál nagyobb mennyiségben történő pótlás nem javasolt.

Szoptatás alatt kisebb C-vitamin hatóanyag-tartalmú készítmény ajánlott.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem befolyásolja hátrányosan az ezekhez szükséges képességeket.

 

A Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta szacharózt és nátriumot tartalmaz

Cukorbetegség esetén figyelembe kell venni, hogy 1 db Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta 2 g cukrot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

Alacsony nátrium diétán lévő betegek esetében a pezsgőtabletta nátrium-tartalmát is figyelembe kell venni. Ez a gyógyszer 270 mg nátriumot (a konyhasó főösszetevője) tartalmaz pezsgőtablettánként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 13,5 %-ának felnőtteknél.

 

 

3.       Hogyan kell szedni a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát?

 

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A pezsgőtabletta magas aszkorbinsav-tartalma miatt kizárólag felnőttek kezelésére alkalmazható.

A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek, napi fél legfeljebb 1 pezsgőtabletta.

 

A pezsgőtablettát 1 pohár vízben feloldva kell bevenni.

 

Ha az előírtnál több Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát vett be

Rövid idő alatt bevett nagy adag következtében bekövetkezett túladagolásról soha nem számoltak be.Valószínű, hogy ez enyhe gyomor-és bélpanaszokat okozhat. Értesítse kezelőorvosát, ha véletlenül D‑vitamin kezelés idején a pezsgőtablettából a szükségesnél többet vett be.

 

Ha elfelejtette bevenni a Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

A soron következő előírt időpontban folytassa a pezsgőtabletta szedését.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Nagyon ritkán súlyos allergiás reakciók (pl. az arc, az ajkak, a nyelv, és/vagy a torok megduzzadása, mely nyelési nehézséget okozhat) jelentkezhetnek.

Ha a fent felsorolt allergiás reakciók bármelyike jelentkezik Önnél, hagyja abba a Calcium-Sandoz +Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta szedését és értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!

 

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):

-            magas kalcium szint a vérben,illetve a vizeletben.

 

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

-            túlérzékenység;

-            puffadás, hasmenés, bélgázképződés,székrekedés, hányinger, hányás, hasi fájdalom, gyomorgörcs.

 

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 betegetérinthet):

-            kiterjedt allergiás reakciók (ún.anafilaxia, arc, nyelv, nyak területén vizenyő, ödéma);

-            tej-alkáli szindróma (tünetei:gyakori vizelés, állandó fejfájás, tartós étvágytalanság, émelygés, hányás,szokatlan fáradtság vagy gyengeség, magas kalcium szint a vérben, a vér savtartalmának a csökkenése és a vesekárosodás);

-            fejfájás, szédülés;

-            bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés;

-            kimerültség.

 

Nem ismert gyakoriságúmellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

-            Hosszú ideig nagy adagban szedett Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta, arra hajlamos emberek esetén a húgyutakban kő képződését segítheti elő.

 

Mellékhatások bejelentése

 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.       Hogyan kell a Calcium-Sandoz + Vitamin C 1000 mg pezsgőtablettát tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

A pezsgőtabletták kivétele után gondosan zárja vissza a doboz tetejét!

Legfeljebb 25 ºC-on, az eredeti csomagolásban tárolandó. A tubust szorosan zárva kell tartani.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       További információk

 

Mit tartalmaz a Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta?

-            A készítmény hatóanyagai: 1 g aszkorbinsav, 0,327 g kalcium-karbonát, 1 g kalcium-laktát-glükonát pezsgőtablettánként.

-            Egyéb összetevők: keserű aroma por PO430/02, citrom aroma por P05.51, szacharin-nátrium, β‑karotin 1%,makrogol 4000, nátrium-hidrogén-karbonát, vízmentes citromsav, szacharóz.

 

Milyen a Calcium-Sandoz+ Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Korong alakú, lapos felületű,metszett élű, fehéres sárgás színű narancssárga barna pettyekkel tarkított pezsgőtabletta.

10 pezsgőtabletta,nedvességmegkötő anyaggal kombinált, garanciazáras fehér PE kupakkal lezárt PP tubusban,dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Sandoz Hungária Kft.

1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.

Magyarország

 

Gyártók:

Salutas Pharma GmbH

Otto-von-Guericke-Allee1.,D-39179 Barleben,

Németország

 

Delpharm Orléans

5,Avenue de Concyr, F-45071 Orléans La Source Cedex 02,

Franciaország

 

OGYI-T-5255/01 (10 db)

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020.február

Top termékek

A termék a kosárba került!

A termék a kívánságlistára került!

Tudomásul veszem, hogy a(z) KO-DO PHARMA KFT.  (1093 Budapest, Közraktár utca 2. a. ép.) adatkezelő által a(z) https://www.non-stopgyogyszertar.hu/ felhasználói adatbázisában tárolt alábbi személyes adataim átadásra kerülnek az OTP Mobil Kft., mint adatfeldolgozó részére. Az adatkezelő által továbbított adatok köre az alábbi: név, email, számlázási adatok. Az adatfeldolgozó által végzett adatfeldolgozási tevékenység jellege és célja a SimplePay Adatkezelési tájékoztatóban,az alábbi linken tekinthető meg: http://simplepay.hu/vasarlo-aff