Citrokalcium 100 mg tabletta 90x

Citrokalcium 100 mg tabletta 90x

654 Ft

Egységár: 8 Ft / db

Jelen pillanatban nincs elérhető termékinformáció!

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Citrokalcium 100 mg tabletta

Citrokalcium 200 mg tabletta

Citrokalcium 300 mg tabletta

kalcium-citrát

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

·              Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·              További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

·              Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Citrokalcium tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók a Citrokalcium tabletta szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Citrokalcium tablettát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Citrokalcium tablettát tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Citrokalcium tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A kalcium nélkülözhetetlen ásványi anyag, melyre szükség van a csontok képződése és egészsége szempontjából. A kalcium a bélből szívódik fel, az egész testben eloszlik és fontos szerepet játszik a szervezet működésében; az ideg-, az izom- és a szívműködésben, a véralvadásban, valamint számos hormon hatásának kialakulásában is. Ahhoz, hogy mindez végbemenjen, a szövetekben elegendő mennyiségű kalciumnak kell lennie.

 

A Citrokalcium tabletta alkalmazása a következő kórképek kezelésére javasolt:

·                kalciumhiány megelőzésére és kezelésére,

·                más gyógyszerekkel együtt a csontritkulás megelőzésére és kezelésére,

·                D3-vitaminnal együtt gyermek- és felnőttkori csontlágyulás (oszteomalácia) illetve angolkór (rahitisz) kezelésére.

 

 

2.       Tudnivalók a Citrokalcium tabletta szedése előtt

 

Ne szedje a Citrokalcium tablettát:

·                ha allergiás (túlérzékeny) a kalcium-citrátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,

·                ha a vérében magas a kalciumszint (hiperkalcémia),

·                vizeletében sok kalcium ürül (hiperkalciuria),

·                vesebetegségben szenved, beleértve a veseszövetben történt kalcium lerakódást (nefrokalcinózis) és a csökkent veseműködést.

 

A Citrokalcium tabletta alkalmazása előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha az előbb felsoroltak közül valamelyik eset vonatkozik Önre, és a tablettát csak akkor szedje, ha kezelőorvosa azt javasolta.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Bár a vizelettel kiválasztott citrát a vesekőképződéssel szemben védő hatású, bizonyos állapotokban a hosszú ideig fennálló hiperkalciuria (vizeletében sok kalcium ürül) és a vesekőképződés közötti összefüggést nem szabad figyelmen kívül hagyni.

 

Egyéb gyógyszerek és a Citrokalcium tabletta

Alumínium tartalmú készítmények alkalmazása esetén különösen fontos, hogy konzultáljon kezelőorvosával.

A tablettát csak akkor szedje együtt D-vitamin tartalmú készítményekkel, ha azt kezelőorvosa javasolja.

 

Kérjük, ellenőrizze kezelőorvosa vagy a gyógyszerész segítségével, hogy szedi, vagy szedte-e a következő gyógyszereket:

·                tiazid típusú vízhajtó,

·                tetraciklin illetve kinolon típusú antibiotikum,

·                nátrium-fluorid, biszfoszfonátok, stroncium tartalmú készítmények,

·                kortikoszteroidok,

·                pajzsmirigyhormonok,

·                kolloidális bizmut-szubcitrát,

·                estramustin (kemoterápiás szer).

 

Mivel a kalcium csökkenti számos gyógyszer felszívódását, ezért a Citrokalcium tablettát

·                szájon át szedett biszfoszfonátok, vagy nátrium-fluorid (a csontritkulás kezelésében alkalmazott gyógyszerek) szedése esetén legalább 3 órával azok alkalmazása után,

·                fluorokinolon (antibiotikum) és az estramustin (kemoterápiás szer) szedése esetén 2 órával azok bevételét megelőzően vagy azt követően,

·                pajzsmirigyhormonok (pl. levotiroxin) szedése esetén 4 órával azok bevételét megelőzően vagy azt követően,

·                a vas, cink és stroncium tartalmú készítmények szedése esetén legalább 2 órával azok bevételét követően,

·                kolloidális bizmut-szubcitrát esetén 30 perccel a bizmut készítmény bevételét megelőzően vagy azt követően,

·                tetraciklin (antibiotikum) szedése esetén legalább 2 órával a tetraciklin bevétele után, vagy legkevesebb 4‑6 órával annak bevétele előtt kell bevenni.

 

A Citrokalcium és ún. digitálisz készítmények (szívre ható gyógyszerek) együttes alkalmazása esetén mindig pontosan kövesse kezelőorvosa tanácsát.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

A Citrokalcium tabletta egyidejű bevétele étellel vagy itallal

A tabletták bevehetők étkezés közben vagy az étkezések közötti időben.

Magas oxálsav, vagy fitinsav tartalmú ételek fogyasztása esetén (spenót, rebarbara, teljes kiőrlésű gabonafélék) az étkezés és a gyógyszer bevétele között legalább 2 órának kell eltelnie.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A kalcium szükséglet várandósság, szoptatás idején megnő; a napi kalciumszükséglet (beleértve az élelmiszereket és az étrend-kiegészítőket) 1000-1300 mg. A terhesség alatt - amennyiben szükséges -, a kalciumpótlást úgy határozzák meg, hogy a napi teljes kalciumbevitel ne haladja meg az 1500 mg-ot, ezért ne szedjen a javasolt napi adagnál többet. A terhesség alatt a kalcium túladagolását kerülni kell, mivel az anyai szervezet vérében folyamatosan fennálló magas kalcium szint károsan hat a magzat fejlődésére.

Bár a kalcium kiválasztódik az anyatejbe, ennek az újszülöttre nincs káros hatása.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem ismert olyan hatás, melynek révén a Citrokalcium tabletta bevétele rontaná a gépjárművezetéshez, gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

 

3.       Hogyan kell szedni a Citrokalcium tablettát?

 

Ezt a gyógyszert mindig a pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. A napi adag egyénileg kerül megállapításra az életkor, a kalcium szükséglet, az egyéb forrásból származó kalciumbevitel és a napi kalciumbevitelre vonatkozó klinikai ajánlásoknak megfelelően. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A napi adagot ajánlott 2-3 vagy akár 4 részre osztani. Az egy alkalommal bevett (egyszeri) dózis ne legyen több mint 500 mg. A készítmény szokásos adagja:

 

Felnőtteknek:

A készítmény szokásos adagja felnőtteknek általában 600 - 800 mg kalcium naponta, több részre elosztva.

 

·                Citrokalcium 100 mg tabletta: naponta 3-szor vagy 4-szer 2 tabletta (ami naponta 600 mg, illetve 800 mg kalciumnak felel meg),

·                Citrokalcium 200 mg tabletta: naponta 3-szor vagy 4-szer 1 tabletta (ami naponta 600 mg, illetve 800 mg kalciumnak felel meg), vagy 2-szer 2 tabletta (ami naponta 800 mg kalciumnak felel meg),

·                Citrokalcium 300 mg tabletta: naponta 2-szer 1 tabletta (ami naponta 600 mg kalciumnak felel meg).

 

Gyermekeknek:

Szokásos adagja gyermekeknek általában 400 - 600 mg kalcium naponta, több részre elosztva.

 

·                Citrokalcium 100 mg tabletta: naponta 4-szer 1 tabletta (ami naponta 400 mg kalciumnak felel meg), vagy 3-szor 2 tabletta (ami naponta 600 mg kalciumnak felel meg),

·                Citrokalcium 200 mg tabletta: naponta 3-szor 1 tabletta (ami naponta 600 mg kalciumnak felel meg),

·                Citrokalcium 300 mg tabletta: naponta 2-szer 1 tabletta (ami naponta 600 mg kalciumnak felel meg).

 

A Citrokalcium tabletta étkezéstől függetlenül szedhető. A Citrokalcium 200 mg tablettán és Citrokalcium 300 mg tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére szolgál, amennyiben nem tudja a gyógyszert egészben lenyelni.

 

A panaszok és tünetek megszüntetése érdekében szedje a gyógyszert a kezelőorvos, vagy a gyógyszerész által javasolt adagban és ideig. A Citrokalcium tabletta a kalcium hiány megelőzésére és kezelésére és - amennyiben más gyógyszerekkel is kombinálják - az oszteoporózis (a csontok meggyengülése) megelőzésére és kezelésre használatos. Az utóbbi esetben a kezelés hosszú ideig is tarthat. Mivel a kalciumpótlás szükségességét és mértékét az étkezési szokások (így elsősorban a tejtermékek mennyisége) is jelentősen befolyásolják, amennyiben étkezési szokásai jelentősen változnak, forduljon kezelőorvosához.

 

Ha az előírtnál több Citrokalcium tablettát vett be

A túladagolás tünetei a hányinger, hányás, túlzott szomjúságérzés, nagy mennyiségű vizeletürítés, kiszáradás vagy székrekedés lehetnek. Túladagolás gyanúja esetén azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy az orvosi ügyelethez.

 

Ha elfelejtette bevenni a Citrokalcium tablettát

Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett tabletta pótlására.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10 esetében észlelték) a vér kalciumszintjének jelentős emelkedése, úgynevezett hiperkalcémia (veseelégtelenségben, valamint nagy adaggal, hosszú ideig folytatott kezelés során), vagy a vizelet kalcium tartalmának nagyfokú növekedése, úgynevezett hiperkalciuria (a kezelés első hónapjai után, valamint veseelégtelenségben és nagy adaggal, hosszú ideig folytatott kezelés során) jelentkezhet.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből kevesebb, mint 1 beteg esetében észlelték): székrekedés, hányinger.

 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

 

 

5.       Hogyan kell a Citrokalcium tablettát tárolni?

 

Citrokalcium 100 mg tabletta, Citrokalcium 300 mg tabletta: Legfeljebb 30°C-on tárolandó.

Citrokalcium 200 mg tabletta: Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe, vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Citrokalcium tabletta

 

Citrokalcium 100 mg tabletta

·                A készítmény hatóanyaga: 475 mg kalcium-citrát (megfelel 100 mg kalciumnak) tablettánként.

·                Egyéb összetevők: kukoricakeményítő, sztearinsav, talkum

 

Citrokalcium 200 mg tabletta

·                A készítmény hatóanyaga: 950 mg kalcium-citrát (megfelel 200 mg kalciumnak) tablettánként.

·                Egyéb összetevők: kukoricakeményítő, sztearinsav, talkum

 

Citrokalcium 300 mg tabletta

·                A készítmény hatóanyaga: 1425 mg kalcium-citrát (megfelel 300 mg kalciumnak) tablettánként.

·                Egyéb összetevők: kukoricakeményítő, sztearinsav, talkum

 

 

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

 

A készítmény külleme:

 

Citrokalcium 100 mg tabletta:

Fehér színű, hosszúkás tabletta.

 

Citrokalcium 200 mg tabletta:

Fehér színű, hosszúkás, egyik oldalán "CALCIUM” jelöléssel, másik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta. Törési felülete fehér vagy csaknem fehér színű.

A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

 

Citrokalcium 300 mg tabletta:

Fehér színű, hosszúkás, domború felületű, mindkét oldalán bemetszéssel, egyik oldalán mélynyomású "M/M”, másik oldalán "1200-1200” jelzéssel ellátott tabletta. Törési felülete fehér vagy csaknem fehér színű.

A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

 

A csomagolás tartalma:

 

Citrokalcium 100 mg tabletta:

60 vagy 90 db tabletta fehér polipropilén garanciazáras kupakkal lezárt fehér HDPE tartályban és dobozban.

 

Citrokalcium 200 mg tabletta:

50, 56, 60, 84, 90 vagy 100 db tabletta fehér polipropilén garanciazáras kupakkal lezárt fehér HDPE tartályban és dobozban.

 

Citrokalcium 300 mg tabletta:

60 db tabletta fehér polipropilén garanciazáras kupakkal lezárt fehér HDPE tartályban és dobozban

90 db tabletta fehér polipropilén kupakkal és polisztirol kupakbetéttel lezárt fehér HDPE tartályban és dobozban.

 

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Pharma Patent Kft.

2000 Szentendre, Szentlászlói út 44.

Magyarország

 

Gyártó

Meditop Kft.

2097 Pilisborosjenő, Ady Endre u. 1.

Magyarország

 

Citrokalcium 200 mg tabletta:

 

OGYI-T-7260/01                    50x

OGYI-T-7260/02                    100x

OGYI-T-7260/03                    90x

OGYI-T-7260/04                    56x

OGYI-T-7260/05                    60x

OGYI-T-7260/06                    84x

 

Citrokalcium 100 mg tabletta:

 

OGYI-T-7260/07                    60x

OGYI-T-7260/08                    90x

 

Citrokalcium 300 mg tabletta

 

OGYI-T-7260/09                    60x

OGYI-T-7260/10                    90x

 

 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2013 február

Top termékek

A termék a kosárba került!

A termék a kívánságlistára került!

Tudomásul veszem, hogy a(z) KO-DO PHARMA KFT.  (1093 Budapest, Közraktár utca 2. a. ép.) adatkezelő által a(z) https://www.non-stopgyogyszertar.hu/ felhasználói adatbázisában tárolt alábbi személyes adataim átadásra kerülnek az OTP Mobil Kft., mint adatfeldolgozó részére. Az adatkezelő által továbbított adatok köre az alábbi: név, email, számlázási adatok. Az adatfeldolgozó által végzett adatfeldolgozási tevékenység jellege és célja a SimplePay Adatkezelési tájékoztatóban,az alábbi linken tekinthető meg: http://simplepay.hu/vasarlo-aff