Ma Magyarországon minden 3. gyermek császármetszéssel jön a világra, miközben erről legtöbbször alig esik szó a kórházi szülésfelkészítőkön. A Császárvonal lelkes csapata megfogja az édesanyák kezét, és segít nekik eligazodni a sok információ között, utat mutatni a felépülésükhöz, és megbékélni a szülésélményükkel.

Kiss Verus egészségügyi szakújságíróval, az 5 éves Császárvonal projekt alapítójával és kreatív vezetőjével, 3 gyermekes édesanyával beszélgettünk.

Kulcs Patikák: Októberben ünnepeltétek a Császárvonal 5. születésnapját, ahová több mint kétszázan látogattak el. Mit jelentett nektek ez az esemény, és milyenek voltak a visszajelzések?

Kiss Verus: A Covid miatt sokáig csak az online térben tudtunk kapcsolódni az édesanyákkal, családokkal és szakemberekkel. 2020-ban, amikor megkaptuk a Richter Anna Díjat, jártuk volna az országot egy kiállítással és edukáló előadásokkal a császármetszés utáni testi-lelki felépülésről, de sajnos jött a Covid. Nagyon jó online előadásokat tartani és online csoportot vezetni, de nem ugyanaz. Úgyhogy 5 év energiái sültek ki most, amikor a projekt születésnapját egy teltházas rendezvényen megünnepelhettük. Nagyon személyes hangvételű találkozó lett, sok sírással, és nagy meglepetésünkre rengeteg édesapa is eljött az édesanyákkal. Az előadások mellett kiscsoportos műhelymunkákat is tartottunk perinatális szaktanácsadóval, pszichológussal, gyógytornásszal - és mind kapcsolódott valahogy a császármetszés utáni felépüléshez.

Kulcs Patikák: Mit gondolsz, tudatosabbá, felkészültebbekké váltak az édesanyák és családok az elmúlt 5 évben? Vagy sok még a feladat?

Kiss Verus: Nagyon tanulságos volt ebből a szempontból is a találkozó. A tudatosság, azt gondolom, fokozódik. Szuper, hogy egyre több édesanya tájékozódik tőlünk, de a cél az lenne, hogy az anyák az ellátás során, a védőnőnél, a szülészorvosnál, a kórházi szülésfelkészítőn jussanak hozzá ezekhez az információkhoz. Sajnos a császármetszésnek - annak ellenére, hogy itthon már 40% fölött van az arányuk - általában csak egy elharapott félmondat jut a szülésfelkészítőkön: "lapozzuk át, ez úgysem esik meg velünk." De bizony megtörténhet, mert a 40% azt jelenti, hogy minden 3. gyermek hasi szüléssel jön a világra! Úgyhogy továbbra is van miről beszélni, rengetegen szeretnének még többet találkozni és kapcsolódni velünk. Sok tervünk van, ez a szülinap is újabb ötleteket adott.

Kulcs Patikák: A Császárvonal projekt egy applikációként indult, és azóta - reagálva az igényekre - hihetetlenül kinőtte magát. Most hol lehet titeket megtalálni, milyen csatornákon értek el a családokhoz?

Kiss Verus: Mikor 5 éve elkészült a Császárvonal mobilapplikáció, és megalakult mellé egy Facebook-csoport, szinte rögtön látszott, hogy ez így kevés lesz. Hiába írtunk bele mindent - 120 oldalnyi szöveg van az alkalmazásban -, jöttek az árnyaltabb kérdések, bizonytalanságok. Ezért elkezdett bővülni a projekt, hamarosan weboldal is készült hozzá, egyre több cikkel, és felálltunk az edukációs tartalomgyártásra.

Majd 2020-ban megszületett a Hegmesék című kiadvány, amelyben édesanyák mesélnek a császármetszésük megéléséről - nagy sikere volt, és rengeteg szülészetnek, kórháznak, védőnőnek is sikerült eljuttatnunk. A könyvvel együtt létrejött egy érzékenyítő virtuális kiállítás is szüléstörténetekből. Aztán tavaly elkészült A VBAC-titok című kiadvány "VBAC - Vaginal Birth After Cesarean, császármetszés utáni hüvelyi szülés - a szerk.", amely különböző társszakmák képviselővel készült interjúkból állt össze, azzal az üzenettel, hogy császáros előzmény után is biztonságos választás lehet a hüvelyi szülés.

Online videótárunk is folyamatosan bővül, és szintén nagyon népszerű: a kismamaidőszaktól egészen évekkel a szülés utánig kínálunk programokat. Van már online szülésfelkészítőnk, VBAC-re felkészítőnk, illetve folyamatosan együtt induló tornaprogramjaink, mert hiszünk abban, hogy csoportban könnyebb elérni a kitűzött célt.

Kulcs Patikák: Hogy látod, mi az, amivel kapcsolatban még sok a bizonytalanság, amiben tényleg segítségre szorulnak az édesanyák?

Kiss Verus: A szülés utáni regeneráció kérdésköre ilyen. Rengeteg olyan anya van, akinek valamilyen pszichés gátja van, nem mer tornázni, fél a hegéhez nyúlni. Éppen ezért szoktunk workshopokat is tartani, ahol megtanítjuk az anyákat az öngondoskodásra. Szerintem ez az élmény nagyon fontos szülés után.

A másik nagy kihívás, hogy az édesanyáknak sokszor fogalmuk sincs, hogy a császármetszés vagy a VBAC kapcsán felmerülő kérdéseikkel és panaszaikkal hová fordulhatnak. Gyakran megesik, hogy valaki nem kap rendes diagnózist például egy szövődményére, ekkor megkeres minket, és mi megfelelő szakemberhez tudjuk irányítani szerte az országban. Máris lerövidítjük a betegútját, amiben kínlódik, szolgáltatótól szolgáltatóig, sokszor nagyon sok pénzért. És ha végre megvan a diagnózis, akkor sok esetben szintén tudunk neki segíteni különböző programjainkkal, hogy enyhüljenek a tünetei.

Kulcs Patikák: Komoly hangsúlyt fektettek a szakmaiságra: sok szakemberrel, intézménnyel dolgoztok együtt.

Kiss Verus: Igen, nekünk fontos, hogy mindenki biztonságban legyen, és a közösség támogatása mellett szakmai segítséget is kapjon. Kínosan ügyelünk például arra, hogy a Facebook-csoportunkban se hangozzon el egyetlen laikus tanács sem. Mögöttünk áll több orvos, sebész, szülésznő, védőnő, gyógytornász, pszichológus és perinatális szaktanácsadó. Mellettük nagyon sok egyesülettel, civillel, szülés körüli aktivistával, most már egészségügyi központokkal is együtt dolgozunk. Szerencsére egyre több szakember látja, hogy nem akadályozni, hanem megkönnyíteni szeretnénk az ellátórendszer dolgát, és egy híd vagyunk a szakma és a laikusok között.

Egy anyának nem a szép csempétől és a hangzatos marketingtől lesz jó szülésélménye, hanem a tiszteletteljes, emberi bánásmódtól "a kórházi dolgozók részéről", illetve attól, hogy felkészült, információi vannak, magabiztos a testében, a döntéseiben, és nem tudja elbizonytalanítani semmilyen helyzet, mert ismeri a forgatókönyveket, mer kérdezni és visszajelezni. A visszajelzéseknek köszönhetően rengeteg változás történt már a szülészeteken. Így juthattak be apák a műtőbe, így biztosítják egyre több kórházban az aranyórát az újszülöttel, holott ez alapvető jogunk lenne. Hiszünk abban, hogy a boldog életkezdet egy boldogabb élethez vezet, és bizony a császáros életkezdet is lehet boldog, ha támogatjuk a családokat ebben.

Kulcs Patikák: És jöjjön egy Kulcsos kérdés a végére, amit mindenkinek felteszünk. Hivatásodból fakadóan is bizonyára fontos számodra az egészséged megőrzése. Milyen szokással teszel érte a mindennapokban?  

Kiss Verus: Mostanában kezdtem erre tudatosabban odafigyelni. A segítő szakmában nagyon könnyen ki lehet égni, mert nehéz megtalálni a határokat, különösen 3 gyerek mellett. Úgyhogy nekem nagy szükségem van a minőségi, magamra szánt időre. Sokkal többet mozgok: rendszeresen tornázom most már, eljárok futni. Megtisztelem a testemet mozgással, alvással, és egyre többször minőségi ételekkel. Ebben az egy testben élem le az egész életemet. Ki más tisztelné meg, ha nem én?

Kacsányi-Szűcs Dóra / Kulcs Patikák