Valószínűleg mindannyian ismerjük már, hogy milyen tünetei vannak, amikor egy kiadós ebéd után egyszer csak elkezd égni a gyomrunk. Szúró, égő érzés, nehéz nyelés. A gyomorégés a gyomorsav túltengése a gyomrunkban, amely felszivárog a torkunkig. Jellegzetes tünete a maró, keserű érzés, fájdalomérzet a mellkasban vagy a gyomortájékon. A gyomorsav extrém túltengése komolyabb szövődményekhez is vezethet, ezért érdemes fokozottan odafigyelni az intő jelekre. A gyomorégés igen gyakori panasz, de hogyan védekezhetünk ellene?

Mi az a gyomorégés?


A gyomorégés során a gyomorban termelődő sav eljut egészen a nyelőcsövünkig. A felfelé törő sav egyre inkább irritálja a torkunkat, és ez rendkívül sok kellemetlenséggel járhat a mindennapok során. Az égés rövidebb ciklusokban, hullámokban tör ránk.

Helytelen étrend, helytelen emésztés

A gyomorégés elsődleges oka sokszor nem is bennünk keresendő, hanem az étrendünkben. Ha a nap folyamán alig fogyasztunk gyümölcsöt, zöldséget, nem viszünk be elég vitamint, illetve ásványi anyagot, ehelyett a gyorsételeket, a nehéz, fűszeres, zsíros ételeket favorizáljuk, máris megnöveljük a gyomorégés kockázatát. Ennek pedig a későbbiekben komolyabb következményei is lehetnek. Ha azt érezzük, hogy ég a gyomrunk, néhány élelmiszert muszáj tiltólistára tennünk.

 

A gyomorégés megelőzésének - és kezelésének - előfeltétele a helyes étkezési szokások kialakítása.

 

Ilyenek például az:

  • olajban sütött, zsíros ételek,
  • magas zsírtartalmú húsok és tejtermékek,
  • koffeines italok (mint az energiaital vagy a kávé),
  • a fűszeres ételek,
  • a gyorsételek
  • vagy az alkohol.

Gyakran előfordul az is, hogy a gyomorégés a mindennapi stressz „hozadéka”. Ha sokat aggódunk vagy szorongunk, az nemcsak a gyomrunkra van rossz hatással, hanem számos más szervünkre is. Arról nem is beszélve, milyen komoly betegségek okozója lehet hosszútávon. Emellett a súlyfelesleggel küzdők is gyakrabban tapasztalhatnak gyomorégést. Ráadásul a túlzott alkoholfogyasztás is káros hatással van a gyomorműködésre. 

A zsíros, kalóriadús étrend miatt a gyomrunk leterhelt, és ennek következtében a gyomorsav elkezd a nyelőcsövön keresztül felszivárogni. Mivel a gyomorszáj, vagyis a nyelőcső alsó szakaszán található gyűrűs záróizom nem zár elég szorosan, a sav könnyen feljut.

 

A gyomorégés világszerte problémát okoz, főként a társadalmi jólétben élők számára, melynek oka gyakran a túlevés.

 

A gyomorégés rendkívül gyakori panasz itthon és Európa-szerte is. Ettől függetlenül érdemes így is odafigyelni rá, és időben változtatni étrendünkön – esetenként életmódunkon is, hogy elkerüljük a komolyabb betegségek kialakulását. A gyakori gyomorégés a reflux megjelenésének intő jele is lehet, amely egy igen gyakori, ám annál kellemetlenebb betegség. Ha egyre gyakrabban visszatérő gyomorégési ciklusokat tapasztalunk, mindenképp kérjük ki szakorvos tanácsát, mert fennáll az esélye, hogy reflux állhat a háttérben. Fontos azonban tudni, hogy a gyakoribb gyomorégés a várandósság ideje alatt, (főként a harmadik trimeszterben) természetes jelenség, mivel ebben az időszakban a test hormonálisan és fizikailag is átalakul. Mindezek mellett a túl szűk ruházat, vagy a nagy súlyok emelése is okozhat reflux szerű tüneteket.

A gyomorégés tünetei

A gyomorégésnek számos tünete van, de ezek a tünetek nagyrészt hasonlóak. Amikor ég a gyomrunk:

  • égő, kellemetlen fájdalmat érzünk a mellkasunkban és a torkunkban,
  • a torkunk hátsó részében megjelenik a kellemetlen, kesernyés váladék,
  • nehezen nyelünk,
  • nyomást érzünk a szegycsontunk mögött.

A gyomorégés kezelése

A gyomorégésre a szódabikarbóna kiváló megoldás. A szódabikarbóna a feltörő gyomorsavat nagymértékben semlegesíti és nyugtatja a gyomrot. Elég egyetlen teáskanál egy pohár vízbe, amit fel kell hajtani.

 

A gyomorégés enyhítésére a házipatikában is találunk hagyományos megoldásokat, mielőtt még gyógyszerhez nyúlnánk.

 

A menta rendkívül jótékonyan hat az emésztésre, emellett, nyugtató hatása is ismert. A menta tea nyugtatja a gyomrot, emellett pedig számos más gyomor- és bélproblémára is megoldást nyújt, de akár alkalmazhatunk menta ízű belsőleges szuszpenziót is a panaszainkra. Fontos azonban, hogy a mentára érzékenyek kerüljék a fogyasztását, esetükben ugyanis a menta inkább csak árt, mint használ.

Amellett, hogy a gyömbér az influenzás megbetegedések esetében is ajánlott, a gyomorbántalmak gyógyítója is. Készíthetünk belőle teát, amely mindemellett emésztésserkentő hatással is bír.

Rendkívül jó hatással van a különféle gyomorbántalmakra és bélproblémákra a hasfájós babák esetében is előszeretettel használt édeskömény. A gyermek emésztésére érdemes külön odafigyelni, főleg csecsemőkorban. Az édesköménynek emellett leheletfrissítő hatása is van.

Hatékonyak lehetnek mindezek mellett a gyomorégést és a savtúltengést csökkentő rágótabletták is.