Mind tisztában vagyunk azzal, hogy az iskolakezdés egy hatalmas zsákbamacska minden évben, és nemcsak akkor, amikor először lépi át gyermekünk a suli kapuját. Annyit azonban minden nap megtehetünk, hogy a szükséges eszközök, könyvek, füzetek beszerzése mellett az uzsonnásdoboz megfelelő tartalmáról gondoskodunk. Megtöltjük a szeretetünkkel, és gondoskodásunk fizikai megnyilvánulásaként a gyerek kedvenc ételeivel, no meg azokkal, amikről tudjuk, hogy vigaszt nyújtanak neki. Sajnos azonban a reggeli rohanás nem mindig kedvez a körültekintő csomagolásnak, és gyakran édes péksütemény kerül a csomagba, vagy margarinnal, mézzel, lekvárral jó vastagon megkent szendvics, esetleg még egy alma, neadjisten csoki is. Mindez persze kényezteti a lelket, de nem tesz jót az egészségnek, és lássuk be, a fogaknak sem. Nézzük hát, hogyan tölthetjük meg azt az uzsonnásdobozt úgy, hogy a lélek és a test is jóllakjon a tartalmával.

A jól előkészített uzsonnásdobozzal megalapozhatjuk gyermekünk egészségét az iskolás hónapokban is.

Milyen típusú ételeket tartalmazzon az uzsonnásdoboz?

A következő élelmiszercsoportok mindenképpen szerepeljenek valamilyen formában:

 • Zöldségek: például jégsaláta, répa-, uborka-, paprikahasábok
 • Gyümölcsök: például alma, körte, kiwi, banán, narancs, mandarin, mazsola és egyéb aszalt gyümölcsök
 • Gabona: például rozskenyér, bagett, pita, reggeli gabonapelyhek, puffasztott rizsszelet
 • Csökkentett zsírtartalmú tejtermékek: például tej, sajt, natúr joghurt, kefír, aludttej, krémtúró
 • Sovány hús, hal vagy csirke: konzerv tonhal vagy lazac, makréla, főtt tojás, csirke/pulykamell-sonka, stb...
 • Magvak: például dió, mogyoró, diákcsemege

Allergének az uzsonnásdobozban

Tekintve, hogy a javasolt alapételek között több allergén is előfordul, egyeztessünk az iskolával/osztályfőnökkel arról, hogy vannak-e olyan “tiltólistás” ételek, amiket egyáltalán nem lehet csomagolni.

Nem minden iskolának van azonban ilyen előírásrendszere, ez esetben nekünk kell felkészülni akár a váratlan helyzetekre is:

 • Ha a saját gyermekünk allergiás, akkor erről egyeztessünk az osztályfőnökkel, hogy beviheti-e magával a sprayt, vagy tablettát.
  • Sok iskolában nem engedik meg, hogy a gyerekek gyógyszert vigyenek magukkal az iskola területére, az akut tünetek kezelésében viszont az idő - az azonnali beavatkozás - a legfontosabb tényező.
 • Előfordulhat, hogy bár a saját gyermekünk nem allergiás, más gyerekeknél rohamot válthat ki, az uzsonnásdoboz bontásakor a levegőbe került allergén.
 • Mivel a gyerkekek előszeretettel cserélgetik egymás közt az uzsonnát, hívjuk fel gyermekünk figyelmét arra, hogy a saját ételében milyen allergének vannak, nehogy véletlenül olyasmit adjon a barátainak, amitől azok akut állapotba kerülhetnek.

Az allergiagyógyszert sem fogja elfelejteni a gyerek, ha az uzsonnásdoboz mellé csomagoljuk.

Milyen innivalót csomagoljunk?

Az ételek mellett természetesen folyadékra is szükség lesz:

 • A palackját a legcélszerűbb buborékmentes ásványvízzel, forrásvízzel, valamilyen ízesítetlen zöld teával, gyümölcsteával megtölteni.
 • A hidegen áztatott csipkebogyótea nemcsak finom, de magas C-vitamin tartalma kifejezetten előnyös az őszi-téli időszakban, mint természetes vitaminforrás.
  • (Ha nem szereti a csipkebogyóteát, akkor a D3 vitaminnal és kalciummal dúsított csipkebogyó tablettával tudjuk számára pótolni a csontfejlődéshez, növekedéshez és az immunrendszer erősítéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.)
 • A gyümölcslevek és üdítőitalok a magas szénhidrát-tartalom, valamint a mesterséges íz- és színezőanyagok miatt kerülendők, még abban az esetben is, ha a címkéjük szerint multivitamin-komplexet tartalmaznak.

Vitaminpótló finomságok az uzsonnásdoboz mélyén

Ha mindenképpen szeretnénk valami finomságot is belecsempészni az uzsonnásdobozba, csokoládé helyett:

Jó és egészséges nassolnivaló lehet napközben az elcsomagolt vitamintartalmú gumicukor vagy multivitaminos nyalóka.

A mennyiség kérdése

Attól függően, hogy mennyi időt tölt az iskolában a gyermek, hogy van-e számára ebéd előfizetve, hogy napközis-e vagy sem, változik az uzsonnásdobozba csomagolt étel mennyisége.

 1. Ha be van fizetve az ebéd, és napköziben kapnak uzsonnát is, akkor csak a tízórairól kell gondoskodnunk.
 2. Ha viszont nem fizettünk elő az iskolai étkezésre, mert nem szereti a gyerek a menzamenüt, akkor teljes értékű, hidegen is finom ebédről, valamint uzsonnáról is gondoskodni kell.

Az iskolai készülődésnek nem kedvez az egészséges táplálkozás, de édességek és péksütemények helyett zöldségeket és gyümölcsöket is vihetnek magukkal a gyerekek.

Az ebéd lehet például:

 • Zöldséges/gombás rizottó és falafel/fasírt,
 • Vegán, vagy vegetariánus pita,
 • Alaposan átsült hússal, zöldségekkel töltött pupusas,
 • Lecsepegtetett tonhal-konzerv tésztával és almával, leveles salátákkal, csírákkal (rukkola, cikória, madársaláta, bab- és retekcsíra.)
 • Babsaláta.

Rendszertelen táplálkozás helyett tervezett étkezés

Mindez persze tervezést és előkészületeket igényel a részünkről, ugyanakkor ha mindebbe a gyermeket is bevonjuk, már korán el tudja sajátítani a nem ösztönszerű, hanem tudatos/egészségtudatos étkezést. Ennek hosszú távon arathatja le a babérjait, hiszen később rengeteg előnnyel indul majd, és nemcsak az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, de a rendszerezett, tervszerű életvezetés szintjén is. 

Sokan azzal érvelnek a tervezett étkezés ellen, hogy így elvész a gasztronómia spontaneitása, a meglepetés öröme, az étkezési kultúra lényege.

A rendszertelen táplálkozás korrigálására tökéletes módszer, ha megtervezzük előre gyermekünk étkezését.

Valójában éppen ennek ellenkezője történik:

 1. A spontaneitás oltárán az étel elkészítésekor a különböző fűszerekkel, magolajokkal és fűszerolajokkal, balzsamecet használatával áldozhatunk, amiktől a megszokott ízek különleges, egyedi aromát kapnak. 
 2. E nem hétköznapi alapanyagok használatát a gyermek már azelőtt elsajátíthatja, mielőtt saját konyhával rendelkezne, így az átlagosnál magasabb szintű étkezési kultúrára tehet szert, akár már iskoláskorban.
 3. Megtanulja, hogy a mennyiség, a gyors, üres kalóriák helyett a minőségre, a hozzávalók gondos összeválogatására, az ízek harmóniájára érdemes helyezni a hangsúlyt.

A friss ételek varázsa

A friss ételekkel teli uzsonnásdoboz olyan, mint egy mesebeli varázsládika. Tele van olyan, életerőt visszatöltő, mágikus finomságokkal, amik az egész napos tanuláshoz, koncentráláshoz, ugráláshoz szükséges energiát biztosítják az iskola kihívásokkal és kalandokkal teli világában.

Minden igyekezetünk kárba vész ugyanakkor, ha a gyerek nem eszi meg az uzsonnáját, ebédjét. Éppen ezért már az uzsonnásdoboz vásárlásába és a tízórai/ebéd/uzsonna elkészítésébe, a hozzávalók kiválasztásába is vonjuk be őt. Ne sajnáljuk rá az időt, ám ha nagyon feszes a reggeli készülődés menetrendje, akár már előző este megbeszélhetjük a másnapi “menüt”.